Met een gezamenlijke aanbesteding kunnen zorgverzekeraars het aantal afdelingen Spoedeisende Hulp (SEH) terugdringen. Dat stelt UVIT-bestuurder Martin Bontje in ondermeer het Financieel Dagblad. UVIT geeft daarmee invulling aan het advies dat de ambtelijke werkgroep cure eerder dit jaar uitbracht om het aantal SEH’s terug te brengen van honderd naar zestig.
Doelmatigheid
Volgens UVIT komt concentratie de kwaliteit en doelmatigheid van de spoedeisende hulp ten goede. Voorwaarde is wel dat de politiek eerst een helder besluit neemt over het aantal benodigde SEH’s als ook de wettelijke gestelde normtijden voor toegang tot spoedeisende hulp. Is een dergelijk besluit eenmaal genomen, dan zijn wat Bontje betreft de verzekeraars aan zet. Hij denkt dat verzekeraars door gezamenlijk op te trekken beter in staat zijn veranderingen in gang te zetten dan de politiek die rekening moet houden moet lokale gevoeligheden. Dit kan wat Bontje betreft door het uitschrijven van een gezamenlijke tender. Bontje heeft het voorstel voorgelegd aan Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het ministerie van VWS.
Kritiek
Het plan van zorgverzekeraar UVIT om spoedeisende hulpposten aan te gaan besteden kan rekenen op scherpe kritiek van SP-Kamerlid Renske Leijten. “Aanbestedingen leiden tot concurrentie op de prijs en zoals we ook bij de thuiszorg zien, leidt dat tot drama’s”, aldus Leijten. Leijten wil daarom zo snel mogelijk over het onderwerp in debat met de nieuwe minister van VWS Edith Schippers. In het regeerakkoord staan geen afspraken over de spoedeisende hulp, maar het nieuwe kabinet onderkent wel de noodzaak om sommige medische functies te concentreren.