Financiers steken onvoldoende geld in postmortaal onderzoek naar de effectiviteit van diagnose en behandeling van neurodegeneratieve ziekte s als Alzheimer. Dat stelt neuropatholoog Annemieke Rozemuller-Kwakkel die 18 juni de leerstoel neuropathologie bij het VUmc aanvaardde.
Geen terugkoppeling
Volgens Rozemuller steken verzekeraars circa 8 miljard euro in de zorg en diagnostiek van dementie. Het ontbreekt echter aan terugkoppeling achteraf door het doen van postmortem onderzoek. Zodoende is er onvoldoende zicht op de juistheid van diagnostische criteria en de werkzaamheid van behandelingen.
Financiering
Rozemuller pleit daarom voor het doen van meer obducties. Dit betekent dat financiers fondsen moeten vrijmaken. “Er is geen structurele financiering!”, aldus Rozemuller. “Na het overlijden houdt de verzekering op. Nul euro wordt gereserveerd voor postmortaal hersenonderzoek. Daarmee wordt veel belangrijke informatie gemist. Voor structurele verbetering van deze nijpende situatie waarin de neuropathologie zich al jaren bevindt moeten de universiteiten samen met de overheid een oplossing vinden. De financiële crisis is niet bevorderlijk maar investeren in de neuropathologie kan alleen maar besparingen opleveren in de toekomst.”