Steeds meer Amerikaanse staten komen in de problemen door een tekort aan een narcosemiddel voor de uitvoering van doodstraffen. De Amerikaanse fabrikant Hospira heeft de productie van het middel sodium thiopental stilgelegd wegens principiële bezwaren tegen de doodstraf.
Narcosemiddel
Het narcosemiddel is één van de drie stoffen in een cocktail voor dodelijke injecties. Deze snelwerkende techniek wordt het meest gebruikt voor de doodstraf, die in de VS vorig jaar nog 46 keer is uitgevoerd. Enkele staten, zoals Oregon, zitten al zonder het dodelijke middel. Texas heeft de meeste executies en heeft nog genoeg tot maart.
Tekort na principiële bezwaren
Oregon, Alabama, Florida en tien andere staten hebben de federale overheid om hulp gevraagd wegens het nijpende tekort. “We vragen om een nieuwe bron voor het middel of om de nog beschikbare voorraden van de federale overheid beschikbaar te stellen aan de staten”, aldus een brief van de dertien staten, waarover nieuwszender CNN donderdag berichtte.
Proces
Enkele staten probeerden het sodium thiopental te importeren vanuit Oostenrijk. Maar terdoodveroordeelden spanden daartegen een proces aan, omdat ze menen dat het Oostenrijkse middel onvoldoende is getest.
Rel
Bovendien is in Oostenrijk een rel uitgebroken: veel inwoners vinden het verwerpelijk dat de firma Sandoz vanuit Tirol zou meewerken aan de executies. Het bedrijf verdedigde zich in media door te zeggen dat het niet alle klanten van de tussenhandelaren kan controleren. In dit geval zou de levering van thiopental zijn verlopen via Britse handelaren Dream Pharma en Archimedes Pharma, aldus de aanklacht van de terdoodveroordeelden.
VS uitsluiten
Farmaceut Novartis en zijn dochter Sandoz lieten donderdag weten dat zij proberen te voorkomen dat hun middel in de Verenigde Staten terechtkomt. Zij hebben ook alle dochterbedrijven die het mogen produceren verzocht daarvoor hun best te doen.
Pentobarbital
De staat Oklahoma is eind vorig jaar overgestapt op een ander narcosemiddel, dat eigenlijk voor epilepsiepatiënten en dieren is bestemd. Ook Ohio zal dat middel, pentobarbital, op 10 maart noodgedwongen gebruiken om een moordenaar te executeren. Maar fabrikant Lundbeck van pentobarbital is niet blij met deze ontwikkeling. Enkele deskundigen zeggen in de media dat de werking niet hetzelfde is. Mogelijk spannen gevangenen vanuit de dodencel ook hiertegen processen aan.
Andere manieren
De staten Texas en Arizona overwegen zo nodig een andere manier om executies uit te voeren. Terdoodveroordeelden zouden dan weer voor een vuurpeloton kunnen komen, meldde een woordvoerder van het ministerie van Justitie van Texas.