Het VU medisch centrum in Amsterdam en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) slaan de handen ineen bij het onderzoek naar protonentherapie. De samenwerking is de opmaat voor een volwaardige protonenkliniek op het terrein van het UMCG.
Gezamenlijk programma
Protonentherapie is een antwoord op moeilijk behandelbare tumoren in het hoofd-halsgebied. Door een gerichte, hogere stralingsdosis wordt gezond omliggend weefstel gespaard. VUmc en UMCG hebben nu samen een programma ontwikkeld om behandelresultaten, bijwerkingen op korte en lange termijn en kwaliteit van leven nader te onderzoeken.
Buitenland
Protonentherapie is nog niet beschikbaar in Nederland. Om dat mogelijk te maken is het belangrijk dat de therapie in Nederland wordt toegelaten en dat zorgverzekeraars protonentherapie gaan vergoeden. Voor sommige indicaties gebeurt dat al, zoals tumoren bij kinderen en tumoren in het oog en de schedelbasis. Nu gaan deze patiënten naar het buitenland voor een behandeling met protonentherapie.
Protonenkliniek
Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) brengt deze zomer een advies uit over de uitbreiding van de vergoeding van protonentherapie. Vooruitlopend op dit advies zijn inmiddels drie consortia in Nederland bezig met plannen voor de bouw van een protonenkliniek. Het UMCG vormt samen met het KVI, de Rijksuniversiteit Groningen, TU Twente en het Paul Scherrer Instituut in Zwitserland één van deze consortia.