Het ministerie van VWS zal samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de continuïteit van de geneesmiddelenvoorziening onderzoeken. Dat meldt minister Edith Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.
Schippers gaat in de brief in op de gevolgen van parallelimport en –export voor de beschikbaarheid van geneesmiddelen in Nederland. Parallelimport en -export houdt in het door handelaren verschepen van geneesmiddelen binnen de EU/EER van landen waar de geneesmiddelen goedkoop zijn, naar landen waar ze duurder zijn.
Ziekenhuizen
Volgens de minister vormen parallelimport en -export in de praktijk geen gevaar voor de beschikbaarheid van geneesmiddelen. Ze wijst erop dat door import in eigen land sowieso geen tekorten kunnen ontstaan. Uit de brief van de minister blijkt dat de hoeveelheid geïmporteerde geneesmiddelen naar verhouding al jaren stabiel is (13,9 procent in 2010). De ziekenhuizen maken er wel steeds vaker gebruik van. De afgelopen twee jaar steeg de parallelimport voor ziekenhuizen van 4,7 miljoen euro (0,4 procent) naar 17 miljoen euro (2,4 procent).
Continuïteit
Schippers baseert zich op onderzoek van een aantal veldpartijen waaronder Nefarma, Bogin en CBG. Die concluderen dat andere factoren mogelijk wel tot (tijdelijke) medicijntekorten kunnen leiden, zoals centralisatie van de industrie, productieproblemen bij een grondstofmonopolist, het preferentiebeleid (waardoor fabrikant en groothandel het voorraadbeheer verscherpen) en de economische crisis.
Onderzoek
VWS, IGZ en CBG zullen in een vervolgonderzoek kijken hoe de continuïteit van de geneesmiddelenvoorziening gegarandeerd kan worden. dat onderzoek zal naar verwacht eind 2012 worden afgerond.