• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. pvanloon@planet.nl

    Het Deltaplan Dementie lijkt niet op het echte. Van hoog water weten we nooit wanneer en hoe de grote dreun komt en verhogen we dus maar de dijken. Dementie is wel net als de zeespiegelstijging: het is er, neemt toe en gaat nooit meer weg en gaat in het binnenland de grootste problemen geven….. tenzij….
    Ook op dementie is preventie mogelijk, nu we snappen , dat het almaar meer en steeds vroeger voorkomen, niks geen vergrijzing, dan ook al in de ontwikkelingsfase van ons lichaam en CZS een voorschot zal hebben genomen. Dat geldt vlg. RIVM ook voor veel meer Zivilizationskrankheiten, waaronder kanker er een van is. De groei van autisme ( onder- of niet goed ontwikkeld CZS ) na de jaren zestig ( toen alle preventie-kennis op gezonde groei wegviel en de gezondheidsleer in geen enkele onderwijsvorm zijn plek hield ) moet in het zelfde licht gezien worden: sedentaire leefstijl vanaf de geboorte , een enorm gebrek aan driedimensionele bewegingspatronen, vroeger ook wel (buiten-)spelen genoemd. De eerste hooggeleerden beginnen voorzichtig het autisme als een een soort prodroom van dementie te gaan benoemen. Net als de oogartsen bijziendheid voor latere ernstig oogproblemen en blindheid . Welke molens zijn er nodig en waar moet het water naar toe? Waar is de preventieleer, om kinderen lichamelijk sterk, gezond en weerbaar in alle opzichten te maken, gebleven? Verdienen ze dit toekomstbeeld ook nog eens een keer? De Gezondheidsraad schuttert maar wat raak. Die ontwerpen geen dijken.