Het Oostenrijks-Somalische model Waris Dirie is maandag in Amsterdam aanwezig bij de première van de film Desert Flower. De film is gebaseerd op het populaire boek Mijn Woestijn, het levensverhaal van Dirie. Hierin beschrijft ze hoe ze als 5-jarig meisje in een Somalische nomadenfamilie wordt besneden.
Culturele aspecten meisjesbesnijdenis
De première heeft plaats op Internationale Vrouwendag in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Vanaf 8 april is de film in de bioscoop te zien, staat te lezen op de website van Unicef. De ontwikkelingsorganisatie vraagt na afloop in een gesprek aandacht voor de culturele aspecten van meisjesbesnijdenis en de preventie ervan. Dirie omschrijft dit als de meest traumatische gebeurtenis in haar leven. Waris Dirie vlucht als haar vader haar op dertienjarige leeftijd wil uithuwelijken aan een veel oudere man. Ze verblijft tijdelijk bij familie in de hoofdstad Mogadishu en komt uiteindelijk terecht in Londen, waar ze wordt ontdekt als model.
Voortrekkersrol Unicef
Unicef heeft haar naam aan Desert Flower verbonden. De organisatie ziet voor zichzelf een voortrekkersrol weggelegd als het gaat om het bestrijden van meisjesbesnijdenis. ,,En dat heeft urgentie: zo’n 3 miljoen meisjes per jaar lopen het risico om een besnijdenis te moeten ondergaan.” Naar schatting zijn volgens Unicef al zo’n 100 tot 140 miljoen meisjes en vrouwen besneden.
Waris Dirie stortte zich na haar modellencarrière volledig op de strijd tegen besnijdenis van meisjes. Tot 2003 was ze ambassadrice voor de Verenigde Naties op dit gebied. (ANP)