De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor de gevaren van antibiotica-resistente bacteriën. Het probleem wordt steeds groter en bereikt een kritiek punt. Europa moet de krachten bundelen. Dat meldt Nu.nl.
Nachtmerrie
Elk jaar sterven er in Europa 25.000 mensen aan bacteriële infecties doordat deze zelfs de nieuwste antibiotica te slim af zijn. Als we nu niet gezamelijk de strijd aan gaan krijgen we te maken met een grote nachtmerrie, voorspelt een zegsman van de WHO. “Een wereldwijde spreiding van niet te behandelen infecties.”
Superbacterie
Een voorbeeld is de ‘New Delhi superbacterie’. Deze bacterie is afkomstig uit landen als Pakistan en India en wordt meegenomen door mensen die deze landen bezoeken voor een medische behandeling of cosmetische chirurgie. Doordat de ‘New Delhi superbacterie’ resistent is voor een van de belangrijkste antibiotica, maken Europese gezondheidsexperts zich grote zorgen.
Drinkwater besmet
Tot overmaat van ramp hebben onderzoekers van de Cardiff University aangetoond dat de resistente bacterie nu New Delhi’s drinkwatertoevoer heeft besmet. Dit zou kunnen betekenen dat miljoenen mensen inmiddels al drager zijn van de bacterie.