Ruimhartige uitzonderingen op de WNT-2 of juist verplichte loondienst voor bestuurders en medisch specialisten? Het debat over topsalarissen in de zorg laai top nu NVZ en vakbond FNV de degens kruisen.
In een brief aan de Vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken, die op 27 januari debatteert over de WNT, uit de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) haar zorgen over de aanscherping van de Wet Normering Topinkomens (WNT). Op grond van de WNT2 mogen zorgbestuurders straks niet meer dan een minister verdienen, hetgeen neerkomt op 179 duizend euro maximaal. Volgens de NVZ komt daarmee de bestuurbaarheid van ziekenhuizen in het geding.
Toptalent vasthouden
“De extra verlaging van de norm is te fors gelet op de arbeidsmarkt waarop ziekenhuizen moeten concurreren voor het aantrekken van bestuurders, maar ook om hun toptalenten vast te houden”, aldus de NVZ. Een bestuursfunctie in de ziekenhuizen zou met name niet langer interessant zijn voor zware bestuurders uit andere sectoren en medisch specialisten, die zolang ze geen bestuurlijke functie vervullen niet onder de WNT vallen. Om deze situatie voor te zijn pleit de NVZ voor de mogelijkheid om ‘ruimhartige uitzonderingen’ te maken op de WNT2.
Wereld op zijn kop
Vakbond FNV Zorg & Welzijn reageert fel op de brief van de NVZ. “De NVZ zet de wereld op zijn kop”, aldus Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “De WNT is juist ingevoerd om excessieve beloningen en ontslagvergoedingen tegen te gaan. Op deze manier bepalen de medisch specialisten de norm van de bestuurderssalarissen, dat is de omgekeerde wereld. We moeten met zijn allen de zorg betaalbaar houden, daar moeten ook medisch specialisten en andere bestuursleden aan bijdragen. Waarom zouden ze meer moeten verdienen dan de minister die eindverantwoordelijk is voor de hele zorg? Medisch specialisten en bestuurders moeten, net als al het andere ziekenhuispersoneel gewoon in loondienst komen.”