Zelfstandige medische behandelcentra (ZBC’s) hebben een slechtere onderhandelingspositie tegenover zorgverzekeraars dan grotere ziekenhuizen. Dit blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), waarvan Zorgvisie melding maakt in de special Ondernemen. Het duurt lang eer contracten afgesloten worden en het is normaal dat een verzekeraar van een ZBC verlangt eerst een jaar zonder contract te draaien en pas dan afspraken maakt. Verder worden declaraties vaak pas maanden na indiening betaald. Zelfstandige klinieken ontvangen geen voorschotten zoals ziekenhuizen. Hierdoor verkeren veel ZBC’s in financiële problemen.
Angst voor verzekeraars
Ze zijn bang om hun ervaringen kenbaar te maken omdat dit de onderhandelingspositie verder zou kunnen verslechteren. Veel ZBC’s hebben te maken met één dominante verzekeraar in hun regio die soms meer dan de helft van de markt in handen heeft. Van de grote zorginkoopcombinaties Achmea, Agis, CZ, Uvit, Menzis en Multizorg zijn de behandelcentra alleen positief over Agis.
Volgens het register van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) telt Nederland zo’n 150 zelfstandige behandelcentra waarop actief toezicht plaatsvindt. Het totale aantal ZBC’s ligt een stuk hoger. In totaal zijn er 260 vergunningen afgegeven.