Zestien ziekenhuizen zijn onvoldoende toegerust om vaatziekten adequaat te behandelen. Ze hebben daarom niet het kwaliteitskeurmerk gekregen van patiëntenorganisatie De Hart & Vaatgroep, is vandaag bekend gemaakt. Deze is ingesteld in samenwerking met de beroepsverenigingen van vaatchirurgen en interventieradiologen.
Onvoldoende
Het betreft voornamelijk kleinere ziekenhuizen die niet aan de criteria voldoen. Dat betekent dat er onvoldoende onderzoeksapparatuur aanwezig is, en/of een te smal behandelaanbod, onvoldoende gecertificeerde vaatchirurgen, geen in vaatziekten gespecialiseerde radioloog en onvoldoende regulier overleg met andere specialisten.
Zeventig ziekenhuizen hebben het ‘vaatkeurmerk‘ wel gekregen. Het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland werkte als enige niet mee en kon daardoor niet beoordeeld worden.
Perifere vaatziekten
Het keurmerk betreft alleen de behandeling van zogenaamde perifere vaatziekten aan de slagaderen in benen (zoals etalagebenen), bekken, buik en hals, en aan de aorta (aneurysma), waaraan enkele honderdduizenden Nederlanders lijden.
Gespecialiseerde hartcentra, waar men veel van doen heeft met zieke bloedvaten rond het hart, zijn in de beoordeling niet meegenomen. Ook de behandeling van beroertes, spataderen en trombose valt erbuiten. Patiënten kunnen met ingang van vandaag via de website www.hartenvaatgroep.nl voor elk ziekenhuis gedetailleerde informatie vinden over de behandeling van perifere vaatziekten.
Eisen
Sinds juni 2008 stelt het Nederlands Genootschap voor Interventieradiologie een aantal eisen voor officiële registratie als interventieradioloog met de aantekening vasculair. De Hart&Vaatgroep sluit met het Vaatkeurmerk hierbij aan. Dit heeft ertoe geleid dat er vier ziekenhuizen zijn afgevallen en het keurmerk dit jaar niet hebben gekregen. Positief is dat er achtien ziekenhuizen aanpassingen hebben gedaan om wel aan de vernieuwde criteria te voldoen.
Overzicht
Het Nederlands Dagblad vergelijkt de ziekenhuizen en in uitgedeelde keurmerken van 2007 en 2008met elkaar en komt met dit overzicht:
Vier ziekenhuizen moeten het keurmerk dat ze in 2007 kregen inleveren:
1 Gemini Ziekenhuis, Den Helder
2 IJsselland Ziekenhuis, Capelle a/d IJssel
3 Oosterscheldeziekenhuis, Goes
4 Vlietland Ziekenhuis, Vlaardingen
Zes ziekenhuizen kregen in 2007 geen keurmerk en in 2008 eveneens niet:
5 IJsselmeerziekenhuizen, Lelystad
6 Refaja, Stadskanaal
7 Slotervaartziekenhuis, Amsterdam
8 Ziekenhuis Rivierenland, Tiel
9 Ziekenhuis De Sionsberg, Dokkum
10 Zorgsaam ziekenhuis, Terneuzen
Zes ziekenhuizen die in 2007 niet meewerkten en nu wel, maar geen keurmerk krijgen:
11 Diaconessenhuis, Meppel (voldoet aan bijna alle criteria, alleen 1 vaatchirurg is Belgisch geregistreerd en telt daarom niet mee)
12 Havenziekenhuis, Rotterdam
13 Maasziekenhuis Pantein, Boxmeer
14 Mesos, locatie Leidse Rijn Utrecht
15 St. Jans Gasthuis, Weert (het minimum van twee gecertificeerde vaatchirurgen wordt niet gehaald, en er is geen reguliere multidisciplinaire patiënt-bespreking tussen chirurg en radioloog)
16 Streekziekenhuis koningin Beatrix, Winterswijk