In zes Nederlandse ziekenhuizen zijn momenteel ruim zestig Indiase OK-assistenten actief. Dit blijkt uit het antwoord van minister Schippers van Volksgezondheid op Kamer-vragen van de SP. Schippers betreurt de werving van Indiaas personeel, maar ziet geen reden voor een verbod.
Kwaliteit
Volgens Schippers is de kwaliteit van de zorg niet in het geding door de inzet van Indiase OK-assistenten. Ook de praktische problemen rond de begeleiding en het inwerken van Indiaas personeel zijn beperkt volgens Schippers, die zich baseert op verklaringen van de betrokken ziekenhuizen waaronder het AMC, het UMCG en Tergooi ziekenhuizen. Er is geen sprake van extra belasting van chirurgen. Ook zijn de extra kosten voor ondermeer taalcursussen gering.
Richtlijnen
Daarnaast worden de Indiase OK-assistenten volgens de Nederlandse ziekenhuis-cao betaald, zodat er geen sprake is van uitbuiting. Bovendien staan de ziekenhuizen volgens Schippers open voor internationale richtlijnen voor het werven van buitenlands personeel, zoals in mei door de Wereldgezondheidsorganisatie vastgelegd. De ziekenhuizen beraden zich nu hoe deze code kan worden gekoppeld aan bestaande instrumenten, als de zorgbrede governance code en het keurmerk voor bemiddelingbureaus van buitenlandse werknemers.
Opleidingsfonds
Ondanks de geringe problemen en het zorgvuldige werkgeversbeleid, betreurt Schippers niettemin het aantrekken van Indiaas personeel aangezien het land kampt met grote tekorten aan zorgpersoneel. Een reden tot verbod is dit niet. Schippers ziet meer in het opleidingsfonds dat haar voorganger Klink in het leven heeft geroepen. Vanaf 2011 krijgen ziekenhuizen uit dit fonds een vergoeding voor opleidingskosten. Schippers verwacht dat zelf opleiden daarmee rendabeler wordt, waardoor er niet langer over de grenzen naar personeel hoeft te worden gezocht.