Per Nederlands ziekenhuis moet gemiddeld nog 4 miljoen euro extra worden bezuinigd om de door het ministerie van Volksgezondheid opgelegde korting op de budgetten van 300 miljoen te kunnen dragen. Dat zeggen analisten van PricewaterhouseCoopers (PwC) op basis van cijfers van de ziekenhuizen van 2010.
Keuzes maken
De ziekenhuizen presteerden in 2010 financieel beter dan in 2009, maar volgens PwC is het nog niet voldoende. Arjen Hakbijl van PwC: “Niet elk ziekenhuis kan nog iedere vorm van zorg aanbieden.” Hij noemt het huidige aanbod te versnipperd en te duur. “Ziekenhuizen zullen niet aan lastige keuzes kunnen ontkomen. Niemand gaat die keuzen voor hen maken. Het moet niet met de kaasschaaf gebeuren en het mag evenmin ten koste gaan van de patiëntenzorg.”
Rentabiliteit
De gemiddelde rentabiliteit van een ziekenhuis afgelopen jaar was 1,6 procent. Dat wil zeggen dat de winst 1,6 procent van de totale omzet is. Hakbijl: “Dat is niet genoeg om volgend jaar de opgelegde kortingen op te vangen. Door deregulering en vrije prijzen vallen er zekerheden weg.” Bovendien moeten ziekenhuizen nog grote bedragen terugbetalen aan verzekeraars, zijn de financiële buffers relatief klein en profiteerden ze in 2010 nog van vergoedingen die tijdelijk waren.
UMC’s
Met name de academische ziekenhuizen hebben moeite de rentabiliteit op peil te houden, omdat zij ook nog worden geraakt door kortingen van het ministerie van Onderwijs. Waar de rentabiliteit van de algemene ziekenhuizen voor het derde achtereenvolgende jaar steeg, daalde de rentabiliteit van de academische ziekenhuizen naar 0,6 procent.
Verliesgevend
Het aantal verliesgevende ziekenhuizen is in 2010 gehalveerd. Van de acht ziekenhuizen in de rode cijfers in 2009, draait er nu nog maar een verlies. Drie andere ziekenhuizen raakten in 2010 in de rode cijfers. (ANP)