De Nederlandse ziekenhuizen voorzien dat ze diep in eigen vlees moeten snijden nu het gerechtshof in Den Haag groen licht heeft gegeven voor een korting van bijna 550 miljoen euro. Ontslagen onder het medisch personeel en patiëntenstops zijn volgens de ziekenhuizen onontkoombaar.
Nieuwe wachtlijsten
De NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) becijfert dat de Nederlandse ziekenhuizen volgend jaar gemiddeld elk circa acht miljoen euro moeten bezuinigen. Dit heeft volgens de NVZ onherroepelijk gevolgen voor de bedrijfsvoering en werkgelegenheid. Ook de toegankelijkheid van de zorg komt in het gedrang: er kan sprake zijn van nieuwe wachtlijsten. Daarnaast zullen hoognodige investeringen in ICT en nieuwbouw op de lange baan worden geschoven.
‘Snijden in witte jassen’
Bestuursvoorzitter Eke Zijlstra van het Atrium ziekenhuis in Heerlen rekent in De Limburger voor dat zijn ziekenhuis als gevolg van de korting elf miljoen euro zal moeten besparen. “Dat is tien procent van de totale omzet en dat redden we niet met efficiënter werken of besparen op de ondersteunende afdelingen”, aldus Zijlstra. “Dat wordt “snijden” in witte jassen, terwijl de zorgvraag alleen maar groeit en er juist veel meer mensen nodig zijn.”
Lastige klus
Bestuursvoorzitter Boudewijn Ponsioen van het Wilhelmina ziekenhuis in Assen voorziet dat hij zo’n vijf miljoen euro moet bezuinigen. “Als we niets doen komen we in dieprode cijfers”, aldus Ponsioen in een interview met RTV Drenthe. “We zetten alle zeilen bij, maar ik vrees het ergste. Natuurlijk proberen we de patiëntenzorg buiten schot te houden,maar dat wordt een lastige klus als we vijf miljoen moeten bezuinigen.” Ponsioen sluit dan ook niet uit dat er arbeidsplaatsen moeten verdwijnen.
Vrijbrief
De NVZ overweegt in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. In kort geding oordeelde de rechter medio september nog dat de termijn waarop de bezuiniging gerealiseerd moet worden in strijd is met de “algemene beginselen van behoorlijk bestuur”. Ook bepaalde de kortgedingrechter volgens de NVZ dat sprake was van “onmiskenbare onrechtmatigheid”. De NVZ wil zich er dan ook niet bij neerleggen dat de minister met de uitspraak van het gerechtshof een vrijbrief heeft om, zoals de NVZ het zegt, “zonder deugdelijke onderbouwing kortingen op te leggen”.