Lichamelijke inactiviteit heeft zich na roken ontwikkeld tot de tweede doodsoorzaak in de westerse wereld. Inmiddels is 16 procent van alle sterfgevallen te wijten aan een zittend bestaan. Door de vergrijzing zullen de maatschappelijke kosten van lichamelijke inactiviteit de komende decennia fors toenemen.
Ziekenhuiszorg
Dat zei Matthijs Hesselink van de Universiteit Maastricht donderdag in zijn intreerede als bijzonder hoogleraar Bewegingswetenschappen. Wesselink voorspelt dat er over niet al te lange tijd een grote groep oude mensen is, die door afgenomen mobiliteit fragiel en broos is en die veel ziekenhuiszorg nodig heeft. Hij verzet zich daarom tegen het huidige kabinetsbeleid, dat stelt dat behoud van gezondheid een eigen keuze is. “Dat is onverstandig en zal onnodig duur uitpakken”, aldus de professor.
Leefstijladvies op maat
Hesselink constateert dat de vele algemene leefstijladviezen en voorlichtingscampagnes over meer bewegen weinig zoden aan de dijk hebben gezet. Hij pleit daarom voor een persoonlijk beweegadvies-op-maat voor iedereen. “Want je kan pech hebben: bij de één gaat de fitheid veel meer vooruit dan bij de ander met eenzelfde trainingsprogramma en dat is waarschijnlijk genetisch bepaald. Een kwestie van de verkeerde ouders”, zegt de hoogleraar. “Als uw genen het niet toestaan vanuit de luie stoel te hopen op een goede gezondheid kunt u maar beter in beweging komen.’’(ANP)