Het beeld dat de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg (ggz) leiden tot een toenemende overlast van ‘verwarde personen’, klopt niet. De uitgaven aan ggz voor volwassenen zijn de laatste vier jaar juist met 10 procent gestegen. Daarnaast hoeven medewerkers van de ggz-crisisdiensten minder in actie te komen.
Dat meldt Volkskrant.
De krant baseert zicht op cijfers van de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Uit de declaraties die bij verzekeraars zijn ingediend blijkt dat de uitgaven aan de volwassenen-ggz zijn gestegen van 3,2 miljard euro in 2013 tot 3,5 miljard euro in 2017.
De ggz-crisisdienst kwam in 2013 nog 70 duizend keer in actie. In 2017 was dat 60 duizend keer. “De verhalen over de bezuinigingen op geestelijke gezondheidszorg, waardoor bijvoorbeeld het aantal verwarde personen zou stijgen, zijn dus niet met deze cijfers te onderbouwen”, aldus senior beleidsadviseur ggz Jaap van der Rijst van ZN.
Verwarde personen
De politie trok onlangs aan de bel vanwege haar zorgen over de forse toename van overlast die verwarde mensen geven. Het aantal geregistreerde incidenten met verwarde personen steeg vorig jaar met 12 procent ten opzichte van 2016, van ruim 53 duizend naar 83 duizend. De trend is bij alle eenheden te zien.
Maar volgens Van der Rijst laten de declaratiecijfers zien dat dat niet klopt. “De vraag is of er bij die meldingen van verwarde personen wel altijd sprake is van een psychiatrische crisis. Het kan ook om ander afwijkend gedrag gaan.”
Een politiewoordvoerder erkent echter dat de cijfers van de politie en die van de ggz niet te vergelijken zijn. Het is niet de bedoeling van de politie om het aantal personen met een psychische/psychiatrische aandoening in kaart te brengen. “Wij spreken dan ook niet over ‘verwarde personen’, omdat wij dat medisch ook niet kunnen beoordelen, maar van personen met verward gedrag”, aldus een zegsman.
Harde cijfers
Bijzonder hoogleraar innovaties in de ggz Philippe Delespaul van de Universiteit van Maastricht zet in de Volkskrant vraagtekens bij de bevindingen. “Dit zijn harde cijfers van gedeclareerde zorg, maar sinds de hervorming van de zorg zijn zo veel taken overgeheveld en anders gedefinieerd, dat je de komende jaren geen stabiele cijfers hebt.” Daarnaast spelen er verschillende andere problemen in de ggz, zoals de oplopende wachtlijsten. (ANP/Skipr)