De brancheverenigingen in de zorg zijn kritisch over de kabinetsplannen rond werknemers met zware beroepen. In zijn blog op Skipr.nl noemt VGN-directeur Hans Bruning het voorstel om werknemers hierbij meer verantwoordelijkheid te geven ‘een bureaucratisch gedrocht’.
Onuitvoerbaar
Bruning ageert met name tegen het plan om werkgevers die er niet in slagen om oudere medewerkers naar een licht beroep te laten switchen te beboeten. “Als directeur van een brancheorganisatie in de gehandicaptenzorg vind ik deze wens een bureaucratisch gedrocht in wording: onuitvoerbaar, onredelijk en ineffectief”, aldus Bruning.
Lastenverzwaring
Bruning voorziet ook dat een actieve rol van de werkgevers gepaard zal gaan met een grote administratieve lastenverzwaring. “Het gaat in de kern om de belasting van de individuele werknemer in zijn beroep. Dat moet je dan dus dertig jaar lang registreren en bijhouden. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als zo’n medewerker van baan wisselt. Dan moet je dat blijkbaar als branche gaan bijhouden?”
Willekeur
Voorzitter Marleen Barth van GGZ Nederland zette eerder deze maand ook al grote vraagtekens bij de kabinetsplannen. Niet alleen ligt bij het vaststellen van zware beroepen volgens Barth willekeur op de loer, de plannen kunnen er ook toe leiden dat oudere werknemers in de zorg uitgestoten worden, terwijl ze vanwege de arbeidsmarktkrapte juist hard nodig zijn.