De Nederlandse gezondheidszorg is nog niet klaar voor de toestroom van vreemd kapitaal. Winst en rendement zijn nog altijd begrippen die haaks staan op de opstelling van zorgverlener en de manier waarop de Nederlandse burger naar de zorg kijkt. Dit betoogt hoogleraar Bart Berden in het Financiëele Dagblad (FD).
Rendement
Volgens Berden, tevens bestuurder van het St. Elisabeth Ziekenhuis, verdragen begrippen als solidariteit, uniformiteit en toegankelijkheid zich niet goed met winststreven en de inzet van vreemd kapitaal. Om hoge rendementen te behalen, moet met de hulp van marketing en verkoop de omzet vergroot worden.
Verkopen
Als voorbeeld noemt Berden tests voor prostaatkanker. “Als je winst wil maken, probeer je zo veel mogelijk tests voor de prostaatfactor te verkopen aan mannen”, aldus Berden in het FD. “Dat lukt beter, als je de doelgroep bang maakt voor prostaatkanker. Meer omzet, hoger rendement, ook al is het wellicht helemaal niet noodzakelijk om te testen. En dit heeft daarom ook niets te maken met goede, verantwoorde zorg aan zo veel mogelijk mensen. Toch is dat wel hetgeen waar we in Nederland naar streven.”
Verantwoordelijkheid
Daarnaast haalt Berden de professionele verantwoordelijkheid van de Nederlandse zorgverlener als factor die de toestroom van vreemd kapitaal bemoeilijkt. “Of het nu om een arts of een verpleegkundige gaat, zij zijn nog steeds gefocust op de inhoud en op de mening van de patiënt”, stet Berden. “Dat staat haaks op een arts die (mede) handelt uit financiële motieven, en vooral luistert naar de opdracht van een investeerder om veel zorgproducten te ‘verkopen’ of juist geen kosten te maken, door benodigde zorg te onthouden. “