De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil dat zorgverzekeraars na invoering van de prestatiebekostiging zelfstandig gaan onderhandelen over de inkoop van specialistische zorg. Dat staat in een donderdag gepubliceerde visie van de NZa.
Gezamenlijk onderhandelen
Nu trekken zorgverzekeraars samen op in de onderhandelingen met specialisten. Daarmee besparen zij tijd en transactiekosten. Maar dergelijke collectieve onderhandelingen belemmeren de concurrentie, terwijl de prestatiebekostiging die juist moet gaan bevorderen, aldus de NZa. De toezichthouder pleit daarom voor het afschaffen van het zogeheten representatiemodel.
Inkoopmacht
Zorgaanbieders signaleerden dat de zorgverzekeraar een sterkere positie heeft bij de onderhandelingen. De NZa constateert dat de verzekeraars ‘een zekere inkoopmacht’ hebben, maar vindt dit niet bezwaarlijk. In een persbericht laat de NZa weten: “Inkoopmacht dwingt zorgaanbieders om te concurreren op de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg. Dit is gunstig voor de consument, mits de verzekeraar de voordelen van deze inkoopmacht bijvoorbeeld via een lagere premie en/of meer kwaliteit doorgeeft aan zijn verzekerden.” De zorgplicht van de verzekeraar voorkomt dat zijn inkoopmacht te groot wordt.
Prestatiebekostiging
Prestatiebekostiging houdt in dat zorgaanbieders geen vast jaarlijks budget meer krijgen maar per behandeling worden betaald. De Tweede kamer beslist dit najaar of dit nieuwe systeem, dat tot meer marktwerking moet leiden, voor de specialistische medische zorg wordt ingevoerd. (ANP)
>> Skipr daily <<
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.