ACTUEEL

Nader onderzoek naar fusie KG en Spaarne nodig

De Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) concludeert na een eerste onderzoek dat de concurrentie in de regio mogelijk wordt beperkt wanneer het Kennemer Gasthuis en het Spaarne Ziekenhuis intensiever gaan samenwerken. De NMa heeft daarom besloten dat de ziekenhuizen een vergunning moeten aanvragen.

In december 2011 deden het Spaarne Ziekenhuis en het Kennemer Gasthuis een melding bij het NMa voor een intensievere samenwerking onder eenheid van bestuur. De NMa heeft na een eerste onderzoek besloten dat de ziekenhuizen een vergunning moeten aanvragen. Dit betekent dat de ziekenhuizen aanvullende vragenlijsten moeten invullen. Op basis van de uitkomst van deze vragenlijsten neemt de NMa vervolgens een besluit. De NMa heeft minimaal 13 weken nodig om de ingediende vragenlijsten te beoordelen. De ziekenhuizen kunnen pas na deze beoordeling een definitief besluit nemen over de samenwerking.

Reële alternatieven

In een gezamenlijke reactie laten de bestuursvoorzitters van de beide ziekenhuizen weten teleurgesteld te zijn over de opstelling van de NMa. “Marktpartijen vinden dat er voldoende reële alternatieven zijn voor het Kennemer Gasthuis en het Spaarne Ziekenhuis”, aldus de bestuursvoorzitter. “Dat we de definitieve besluitvorming moeten uitstellen is jammer, maar niet onoverkomelijk.”

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing, huisarts

15 februari 2012

Als de politiek en beleidsmakers aan die waanvoorstelling houden dat zorg een markt is dan krijg je dit soort praktijken. De burger is onbelangrijk in weerwil van de theorie.

Anoniem

15 februari 2012

Het kg is in zulke mate slecht dat de enige manier waarop ik blij zou zijn als de fusie door gaat zou zijn als een ander ziekenhuis de boel daar opnieuw indeeld en het meerendeel van het personeel ontslaat.
Dat gezegd word er wel veel te veel "bezuinigd" (aka mensen genaaid).

Top