Finance

Gerechtelijk onderzoek naar aankoop Beverweert

Er is een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar de aankoop van kasteel en landgoed Beverweert. De raad van commissarissen van drie zorgstichtingen die betrokken waren bij de aankoop nam hiertoe het initiatief. Dat zei advocaat B. van Eijk woensdagmiddag 6 mei tijdens een kort geding in Arnhem omtrent de gevolgen van de aankoop van dat kasteel.

Aankoop kasteel veroorzaakt miljoenenschuld

De Stichting Vrienden van het Vegetarisch Centrum had Stichting Philadelphia Vegetarisch Centrum, Stichting Espria en de Espriabestuurders A. Troost, A. Zuure en W. de Weijer gedagvaard. De vrienden hebben de benoeming van een onafhankelijke extra bestuurder in de stichting Philadelphia Vegetarisch Centrum geëist, die kan toezien op degelijk onderzoek naar eventueel wanbeheer. De vrienden vinden dat het huidige Espria-bestuur onvoldoende onderneemt om wanbeheer door oud-bestuurders te onderzoeken. De huidige Espria-bestuurders en oud-bestuurders zouden uit een old boys-netwerk van CDA'ers komen volgens de vrienden. Het kort geding is een week stilgelegd omdat de partijen zelf de benoeming van een bestuurder willen bespreken.

Financieel onhaalbaar

De Stichting Vegetarisch Centrum ging een miljoenenschuld aan voor een kasteel waar zij geen gebruik van maakt. Kasteel Beverweert werd in 2006 voor 6,5 miljoen euro in twee delen gekocht, onder leiding van de oud-bestuurders van Philadelphia Zorg, dat inmiddels opging in Espria. Dochter stichting Vegetarisch Centrum tekende voor de koop van het landgoed voor 774.000 euro, waar 70 appartementen voor vegetarische ouderen zouden komen. Een stichting tot behoud van het kasteel kocht het kasteel voor 5,7 miljoen euro, om daarin appartementen voor vegetariërs te realiseren. Dat was financieel niet haalbaar.

Schuld afwentelen op dochterstichting

De stichting Vegetarisch Centrum werd in 2004 een dochter van de stichting Philadelphia Zorg, die onder leiding van twee oud-bestuursleden miljoeneninvesteringen in vastgoed deed. De investeringen leverden uiteindelijk meestal geen sluitende exploitatie op. Vanwege het samenwerkingsverband lijkt de schuld voor het kasteel geheel te kunnen worden afgewenteld op de Stichting Vegetarisch Centrum. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top