ACTUEEL

Aantal diabetici stijgt explosief

Over vijftien jaar lijden naar schatting 1,3 miljoen Nederlanders aan diabetes. Dat is een stijging van tachtig procent ten opzichte van twee jaar geleden. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) dinsdag gemeld.

Oorzaak: Overgewicht en weinig bewegen

Het RIVM spreekt van een forse stijging, welke voor een groot deel te wijten is aan de groei van het aantal mensen met overgewicht en een gebrek aan beweging. In maart heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek al bekend gemaakt dat er meer Nederlanders aan diabetes lijden dan voorheen. In 2001/2002 gaat het om bijna drie procent van de Nederlanders, terwijl er in 2007/2008 al sprake is van vier procent.

Preventieve rol voor overheid

Volgens RIVM-onderzoeker Caroline Baan zijn de cijfers geen verrassing, maar hebben ze belangrijke consequenties voor de gezondheidszorg. “Daarom moeten we inzetten op preventie door ervoor te zorgen dat mensen niet te zwaar worden. De overheid kan hier een belangrijke rol in spelen”, aldus Baan.

Diabetes type 1 en type 2

Volgens het RIVM kan diabetes leiden tot ernstige aandoeningen, zoals hart-en vaatziekten en achteruitgang van ogen en nieren. Diabetes kent twee vormen, type 1 en type 2, beide ongeneeslijk. Type 1 openbaart zich al in de kindertijd. Type 2 staat bekend als ouderdomssuiker, maar een ongezonde levensstijl in combinatie met erfelijke factoren kunnen als gevolg hebben dat jongeren vanaf twintig jaar ook getroffen worden door deze vorm van suikerziekte. Dat komt de laatste jaren steeds vaker voor, volgens Baan. Van alle suikerpatiënten lijdt 90 procent aan type 2. Omdat diabetes type 2 zich geleidelijk openbaart, heeft vermoedelijk een grote groep mensen de ziekte zonder dit te weten. Het RIVM schat dat deze groep in 2007 uit 250.000 mensen bestond. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top