ACTUEEL

Regeling compensatie eigen risico is te onbekend

Ruim tweederde van de bevolking en de helft van de chronisch zieken en gehandicapten weet niet wat de regeling voor compensatie van het eigen risico aan zorgkosten inhoudt en waar ze recht op heeft. Verkeerde aanvragen kosten het Centraal Administratie Kantoor (CAK) onnodig veel geld. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL.

Compensatieregeling en eigen kosten

Per 1 januari 2008 is de no-claimteruggave vervangen door een verplicht eigen risico van 150 euro per jaar. De eerste 150 euro aan zorgkosten komt voor eigen rekening. Mensen met structureel hoge zorgkosten, door chronische ziekte of handicap, krijgen financiële compensatie, zodat ze niet méér eigen risico betalen dan de gemiddelde Nederlander. Het ministerie van VWS bepaalt wie in aanmerking komt voor compensatie.

Voorlichting

De compensatie hoeft daarom niet aangevraagd te worden, want het CAK handelt de compensatie automatisch af op basis van farmaciebestanden van zorgverzekeraars en eigen bestanden. “De helft van de chronisch zieken en gehandicapten kent de regeling niet, maar krijgt waarschijnlijk wel compensatie als ze daar recht op heeft”, stelt NIVEL-onderzoeker Judith de Jong. “Op zich is het natuurlijk niet erg dat mensen de regeling niet kennen, zolang ze de compensatie wel krijgen.”

Onnodige extra uitvoeringskosten

Mensen die geen compensatie krijgen en denken er toch voor in aanmerking te komen, kunnen de compensatie ook zelf aanvragen. Echter, een groep mensen die niet weet wat de regeling inhoudt, vraagt deze nu aan, terwijl ze er geen recht op heeft, blijkt uit cijfers van het CAK. Dit betekent voor het CAK onnodige extra uitvoeringskosten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top