ACTUEEL

GGZ kan beter tegen dezelfde kosten

Met een aantal maatregelen kan er meer geestelijke gezondheidszorg geleverd worden met hetzelfde budget. Dat schrijven het Trimbos Instituut en het NIVEL in een dinsdag gepresenteerd rapport.

Zonder extra maatregelen zijn de baten nu al hoger dan de kosten; elke euro die geïnvesteerd wordt in de ggz in de eerste lijn levert 2,59 euro op door toegenomen gezondheid. Wanneer hierbij ook gekeken wordt naar de effecten van mentale gezondheid op arbeidsproductiviteit dan bedraagt de huidige return on investment zelfs 4,24 euro per geïnvesteerde euro.

Extra winst

Volgen het rapport valt er zo'n 16 tot 31 procent extra te winnen door meer in te zetten op en te investeren in kortdurende behandelingen, zelfmanagement en grotere therapietrouw. Ook zouden artsen minder snel pillen moeten voorschrijven bij depressieve gevoelens en moeten er meer praktijkondersteuners worden ingezet bij lichte klachten.

Samenwerking

Volgens GGZ Nederland vallen deze punten te bereiken door een betere samenwerking tussen instellingen en ziekenhuizen. “Daar zijn wij groot voorstander van en we onderschrijven dan ook deze aanbevelingen”, aldus een woordvoerder.

De organisaties keken in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid hoe de eerstelijns-ggz beter georganiseerd zou kunnen worden. Aanleiding is dat de vraag naar geestelijke gezondheidszorg en de kosten daarvan toenemen. (ANP/Skipr)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Caroline de Pater

9 mei 2012

Wat een mooi en goed leesbaar rapport! Graag complimenteer ik de opstellers: voor de analyse en inhoud, maar vooral ook voor de vormgeving en opzet. Deze draagt namelijk duidelijk sporen van een wetenschappelijk artikel: methode, discussie, tabellen, lange lijst referenties. Maar ... qua taalgebruik, vormgeving, structurering is het duidelijk geschreven voor niet primair onderzoekers. Dit soort ingrepen helpt mee om wetenschap richting beleid en praktijk te krijgen en krijgt tot nu toe veel te weinig aandacht. Hier is een evenwichtige, respectvolle vertaalslag gemaakt van wetenschapsdomein naar beleidsdomein cq praktijk en dat kom je nog veel te weinig tegen. Ik vind dat mooi.

Anoniem

15 mei 2012

Eerst moet de mentaliteit van zorgpersoneel in ggz instellingen veranderen,want die hebben vaak een verschrikkelijk luie,denigrerende,arrogante en verwaarlozende en vreemde houding jegens patienten over het algemeen.En dat kost geen geld,alleen inzet.

Top