ACTUEEL

Risicopatiënten stoppen hun behandeling

Patiënten die een gevaar vormen voor hun omgeving, stoppen met hun behandeling omdat ze de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg niet kunnen of willen betalen. Dat meldt de NOS.

Gevaar voor omgeving

Zo zijn bij de forensisch-psychiatrische polikliniek De Waag in Utrecht al zestien mensen gestopt in de eerste drie maanden van dit jaar. Daarbij gaat het  met name om mannen die een behandeling volgens vanwege huiselijk geweld en om hun agressie onder controle te krijgen.

"Als cliënten wegblijven, levert dat gevaar op. Zo eenvoudig is het", zegt Martin Groesz van De Waag tegen de NOS. Hij vreest verkrachtingen en gevallen van huiselijk geweld die voorkomen hadden kunnen worden. Groesz vindt dat de eigen bijdrage voor de categorie 'zware' patiënten per direct moet worden afgeschaft.

Eigen bijdrage ggz

De eigen bijdrage weerhoudt patiënten met een laag inkomen ervan de nodige therapie te volgen. Sinds 1 januari 2012 moeten patiënten die een behandeling willen volgen of hun therapie willen verlengen een eigen bijdrage van 200 euro betalen. Inmiddels heeft het kabinet in het 'wandelgangenakkoord' de eigen bijdrage vanaf 2013 weer teruggedraaid.

Het ministerie van VWS laat in een reactie weten deze signalen serieus te nemen. VWS zegt de effecten zijn van de invoering van de eigen bijdrage in de tweedelijns ggz nauwkeurig te monitoren. De eerste resultaten komen in september naar buiten.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

J.E.

11 mei 2012

En hoe vaak komt het in het algemeen voor dat iemand stopt met zijn of haar behandeling?
Kan er dan wel gesproken worden van een significante toename? Zo ja, hoe kennen we de financiele situatie van die mensen, om zo vast te stellen dat bij een gelijk consumptiepatroon het de eigen bijdrage is die tot het stoppen van de therapie heeft geleid?

Top