ACTUEEL

Kamervragen over controle declaraties GGZ

De PvdA en SP willen opheldering over de manier waarop zorgverzekeraars controleren of declaraties vanuit de GGZ wel rechtsgeldig zijn. De Tweede Kamerleden Lea Bouwmeester (PvdA) en Renske Leijten (SP) hebben daarover Kamervragen gesteld, zeiden ze dinsdag. Zorgverzekeraar CZ heeft medewerkers - zonder medische achtergrond - naar GGZ-patiënten laten bellen.

Morele kwestie

“Controle moet absoluut, maar je kan mensen met een psychische ziekte niet gaan bellen wat ze van een behandeling vonden en of ze die wel hebben gehad”, lichtte Bouwmeester toe. Hoewel de controle volgens de regels was, mag je je volgens Bouwmeester afvragen of het “moreel verantwoord” is. “Dit zijn de meest kwetsbare mensen in de samenleving, geen consumenten die je bevraagt over de aankoop van een wekkerradio”, zei de PvdA-politica.

Geheimhoudingsplicht

Aanleiding voor de Kamervragen was een artikel van website Sargasso over de manier waarop onder andere CZ de rechtmatigheid van declaraties van EuroPsyche heeft gecontroleerd. Een woordvoerster van CZ laat weten dat de medewerkers die de controles bij EuroPsyche hebben uitgevoerd, onder de verantwoordelijkheid vielen van een medisch adviseur, een geheimhoudingsplicht hadden en tijdens telefoontjes mensen eerst de keuze hebben gegeven om mee te werken of te weigeren.

“We hebben ons volledig aan de regels gehouden en niets te verbergen”, aldus de woordvoerster. “Ook wij snappen dat dit een gevoelig onderwerp is, maar we zijn wettelijk verplicht te controleren als wij vermoedens hebben dat er iets mis is.”

Toestemming om medisch dossier in te zien

Leijten richt zich met haar vragen meer op de toestemming om medisch dossiers door te pluizen. “Die toestemming zou expliciet gegeven moeten worden door patiënten en niet door EuroPsyche. Bovendien kan je je afvragen of dit soort dossiers zo ver uitgeplozen moeten worden als hier is gebeurd.” (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

vos

22 mei 2012

Het is toch niet te geloven, als je bij de .ggz in behandeling komt wordt er gevraagd toestemming te geven dat je eigen huisarts info krijgt over de voortgang van de behandeling maar die graaiers kunnen gewoon, zonder toestemming, je dossier inzien met de wetgeving aan hun hand omdat hier niet aan gedacht is bij het maken van de wet(of wel?). En dan dat vertrouwen ik wil het niet maar.........als ik het nog niet was zou ik er ziek van worden grrrrrr.

jansen

6 juni 2012

ik heb bij de psychiater, verbonden aan het umc radboud getekend voor geheimhouding van mijn gegevens. Is het nu ook mogelijk dat de VGZ hiermee kan rommelen?
niet te geloven dat dit in ons land gebeurd, ik ben het vertrouwen in de overheid helemaal kwijt. Er is toch een wet bescherming privecy persoonsgegevens, ik werk zelf in een archief, en wij hebben onze protocollen hiervoor!, maar ik zie het meer als een ordinaire illegale manier van bezuinigen van de zorgverzekeraar, maar het gaat er wel onbeschoft aan toe!

Top