Finance

Bestuurlijke onmin kostte Meavita vermogen

Bestuurlijke onmin heeft zorggigant Meavita tussen 2004 en 2007 tussen de anderhalf en twee miljoen euro aan afkoopsommen gekost. Dit blijkt uit de bijgevoegde reconstructie in het juninummer van Skipr-magazine dat deze week verschijnt.

Pikant detail

Bestuurder Jelle Moraal kreeg in 2004 een ontslagvergoeding van 738.000 euro plus een volledig jaarsalaris van 138.000 euro, hoewel hij al per 1 maart vertrok. Topman Theo Meuwese, destijds bestuursvoorzitter van Meavita Nederland,  kreeg in 2007 bijna 470.000 euro mee, alsmede een jaarsalaris van 190.000 euro, hoewel hij per 1 oktober uit dienst trad. Pikant detail: voorzitter Loek Hermans van de raad van commissarissen stelde begin dit jaar in NRC dat Meuwese een vergoeding van ‘minder dan twee jaarsalarissen’ had gekregen

Interim-managers

Bij zijn overstap van Meavita naar Sensire, een van de latere werkmaatschappijen van Meavita, in 2006 was er voor Meuwese geen ontslagvergoeding, maar het laatste maandsalaris bij Meavita bedroeg 55.000 euro. Daarnaast hebben verschillende voortijdig vertrokken directeuren bedragen in de orde van grootte van een ton gekregen. Door het verloop binnen de bestuurlijke top heeft Meavita ook aanzienlijke kosten gemaakt voor het inhuren van interim-managers. Maarten van der Vorst, onlangs in het nieuws vanwege zijn royale gage als interim-bestuurder bij Orbis Medisch Centrum, stond bijna een jaar voor 55.000 euro per maand op de loonlijst.

Angst en wantrouwen

Uit de reconstructie van Skipr blijkt dat bestuurlijke conflicten binnen de top van Meavita een van de factoren is geweest die heeft bijgedragen aan de uiteindelijke ondergang van het concern begin dit jaar. Betrokkenen spreken in dit verband van een sfeer van angst en wantrouwen, die in de vorm van een hoog ziekteverzuim zijn weerslag op de werkvloer had. Het inhuren van interim-managers en adviseurs leverde tevens een flinke bijdrage aan de hoge overhead waar het concern jaren mee worstelde. Het gehele artikel is beschikbaar in pdf-formaat.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top