ACTUEEL

Isoleercel te vaak en onterecht gebruikt

Psychiatrische patiënten worden te vaak en te lang opgesloten in isoleercellen. In 2010 duurde een verblijf in een separeercel in Nederland gemiddeld 63 uur, iets minder dan drie dagen. In Duitsland en Noorwegen ligt dat gemiddelde op respectievelijk 6,6 uur en 3 uur.

Een en ander komt naar voren uit promotieonderzoek van klinisch psychologe Irina Georgieva van het Erasmus MC. Psychiatrische patiënten mogen wettelijk gezien alleen worden opgesloten als ze een gevaar vormen voor zichzelf of voor een ander. Georgieva ontdekte dat patiënten soms worden opgesloten, omdat ze weigeren mee te werken aan behandeling of omdat ze de regels niet opvolgen, terwijl dat officieel geen reden mag zijn voor isolatie. “In de instelling waar ik onderzoek deed, zag ik dat het bijvoorbeeld al gebeurde als een patiënt weigerde een ander shirt aan te trekken als dat vies was’’, aldus Georgieva.

Voorkeur

Georgieva vindt dat patiënten bij hun opname zelf moeten aangeven hoe ze behandeld willen worden op het moment dat ze een gevaar vormen voor zichzelf of anderen: door noodmedicatie - platspuiten in de volksmond - of door opsluiting. Volgens Georgieva geven de meeste patiënten de voorkeur aan noodmedicatie terwijl de meeste behandelaars juist denken dat dat ingrijpender is voor patiënten.

Resultaten

Een eerste kleinschalige proef met een psychiatrische intensive care unit leverde goede resultaten op. “Patiënten die op andere psychiatrische afdelingen 40 procent van hun tijd doorbrachten in isolatie, brengen er hier maar 0,1 procent van door. Een gigantisch verschil’’, aldus Georgieva. De afdeling heeft meer personeel dan reguliere afdelingen en probeert gedrag dat kan leiden tot opsluiting, te voorkomen. (ANP)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Dokelaar

18 juni 2012

Pillen proppen of in de isoleercel gooien, meer kan de psychiatrie zogenaamd niet.

Geleerden als prof. dr. Loren Mosher hebben ontslag genomen uit afkeer tegen wat zij een 'destructieve zwendel met antipsyhotica' noemen, en toch blijven we de kolder van de psychiatrie telkens weer geloven lijkt het.

Hoogleraar Mosher ontwikkelde een psychotherapie die patiënten in de acute fase (eerste twee weken na opname) net zo snel kan stabiliseren als een injectie met antipsychotica, maar zonder hersenschade of een trauma te veroorzaken, met betere prestaties in het sociale leven (school/werk) en tegen fors lagere kosten!

Zijn behandeling was gebaseerd op het idee dat psychische instabiliteit (psychose) verholpen kan worden met betekenisvolle menselijke relaties (vriendschap) en de eerste klinische onderzoeken toonde aan dat minimaal 90% van de patiënten volledig kon herstellen zonder medicijnen.

De behandeling werd verdrukt omdat het beroep psychiater niet kan blijven bestaan zonder medicijnen, en hoogleraar Mosher nam uit afkeer ontslag.

De psychiatrie is feitelijk een malversatie. Een arts hoort niet in de hersenen van mensen te komen als er geen bewijs is dat er iets in zijn of haar hersenen mankeert.

Natuurlijk moeten problemen soms hard worden aangepakt, en wellicht ook met isoleercel of kalmerende middelen, maar nimmer mag je dat voordoen als een medische behandeling voor een ziekte want dat is bedrog en dus een misdaad.

Antipsychotica is het meest winstgevende medicijn in de wereld en talloze geleerden beschuldigen de psychiatrie van fraude. Hun claim dat patiënten het prettiger vinden om plat te worden gespoten in plaats van isoleercel is kolder om farmaceutische winsten op te schroeven. Een recent onderzoek in Journal of Advanced Nursing toonde bijvoorbeeld aan dat er geen wetenschappelijke grond is voor antipsychotica behandeling en dat patiënten het verschrikkelijk vinden:

http://psychminded.co.uk/news/news2009/jan09/psychiatric_medication_by_force002.htm

"We kunnen niet beter" is geen excuus voor corrupte praktijken. Hoogleraar Mosher heeft niet voor niets ontslag genomen en honderden geleerden die de psychiatrie op gebieden als depressie, ADHD en schizofrenie behandeling van fraude beschuldigen doen dat ook niet voor niets.

De intentie van de psychiatrie is verkeerd. Ze buiten de problemen uit en maken het alleen maar erger. De kosten stijgen niet voor niets zo hard in de psychiatrie. Het is iig. niet omdat de psychiatrie zo effectief is.

Dokelaar

19 juni 2012

Antipsychotica veroorzaakt hersenschade die door de psychiatrie wordt aangevoerd als bewijs dat schizofrenie een ziekte in de hersenen is.

http://www.psychminded.co.uk/news/news2010/july10/Anti-psychotics-likely-to-cause-brain-damage001.html

De psychiatrie is corrupt. De explosief stijgende kosten worden niet veroorzaakt door een epidemie onder de bevolking terwijl de levensomstandigheden juist steeds beter worden.

Medisch journalist Robert Whitaker (genomineerd voor de Pulitzer-prijs voor artikelen over antipsychotica);

"Antipsychotica veroorzaakt een atrofie van de hersenschors en een vergroting van de basale ganglia waardoor mensen chronisch ziek worden en niet meer kunnen stoppen met het gebruik van antipsychotica. De hersenschade onderdrukt acuut symptomen als agressie en wanen maar bij onthouding klapt de gebruiker terug.

Antipsychotica maakt dus tijdbommen van mensen die bij onthouding ontploffen en vervolgens hebben ze als excuus dat iemand zijn medicijnen is vergeten. En zo komen er steeds meer chronisch zieke patiënten bij en dat is niet eerlijk.

Prof. dr. Loren Mosher toonde aan dat 90% van de patiënten goed kan herstellen met een speciale psychotherapie. Stel je voor dat mensen met talent en goede ideeën wel een kans hadden gekregen, dan waren we nu 20 jaar innovatie verder, in plaats van nog steeds aan te hikken tegen het zogenaamde noodzakelijk kwaad (dat steeds duurder en vaker voorgeschreven wordt) 'antipsychotica'

Anoniem

25 juni 2012

ggz assen.gesloten afdeling.jazeker ,onterechte separaties ,machtsmisbruik,angstcultuur,fraude,geweld door ggz!!!!

veenstra

9 december 2012

ik las uw reactie en wil laten weten dat ik ook misstanden heb meegemaakt bij ggz assen.een "hooggeplaatste"daar,gaf in een tweegesprek misstanden en leugens toe,maar zei me als "waarschuwing"dat mocht ik naar de rechter stappen,ggz drenthe me "koste wat kost kapot zou.procederen" !

Anoniem

29 maart 2013

In elk geval is ggz drenthe ook een instelling die absoluut geen kritiek kan verdragen.een narchistisch,gluiperig bestuur.wij zijn een dierbare verloren door ggz drenthe.het staat echt bol van de misstanden daar,maar volgens henzelf doen ze t allemaal prima.prima met leugens,verdoezelingen,narcistisch bestuur en machtsmisbruik ja...niet met zorg.walgelijk!

Top