ACTUEEL

Nieuwe zorgverzekeraar beklaagt zich over banken

Zorgverzekeraar ANNO12 uit kritiek op de afwachtende rol van banken bij de financiering van nieuwe initiatieven in de zorg. De nieuwe zorgverzekeraar heeft tot op heden tevergeefs een beroep gedaan op de medewerking van de banken.

ANNO12 heeft zich voor een overbruggingskrediet tot de banken gewend, nadat medio juni een van de private participanten afhaakte. De betreffende aandeelhouder bleek niet in staat om zijn eerdere toezegging tijdig waar te maken.

Negatief

ANNO12 zegt in gesprek te zijn met verschillende partijen om het benodigde startkapitaal alsnog bij elkaar te brengen. Volgens ANNO12 zal het enkele maanden duren voordat deze contacten vruchten afwerpen. Om die reden is de nieuwe zorgverzekeraar op zoek gegaan naar overbruggingsfinanciering. “De helft van de benodigde overbruggingsfinanciering wordt door de initiatiefnemers van ANNO12 geleverd”, laat ANNO12 weten. “Voor de andere helft is de hulp van banken ingeroepen. Dit is een uitermate moeizaam en misschien wel onmogelijk proces. De geluiden in de media dat banken (nagenoeg) niets willen is waar. Ondanks geboden zekerheden hebben enkele banken al negatief gereageerd.”

Terugtrekken

ANNO12 hoeft ook niet langer te rekenen op medewerking van een tweede partij die bezig is met het opstarten van een zorgverzekeraar. Aanvankelijk wilde deze partij participeren in ANNO12. Dit zou voor ANNO12 een oplossing hebben geboden voor de huidige financiële hobbels. De betreffende partij heeft nu echter besloten om zich – tot verdriet van ANNO12- terug te trekken.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Schulte

10 juli 2012

Het is de taak van de banken om het verdienmodel te bestuderen en daar een risicobeoordeling op los te laten. Als ik kijk naar ANNO12 dan snap ik niet dat er partijen zijn die er wel geld in hebben gestopt. En als ik geld in de thans investerende partijen zou hebben gestopt, dan zou ik die partijen maar eens bevragen.

Dit project is te ambitieus en staat bol van wishfull thinking. Goed, je moet durven dromen, maar ik snap niet waarom er al in de opstartfase zulke grote financiele risico's moeten worden genomen. Het kernidee van ANNO12 kan ook gestest worden met veel minder startkapitaal, en als het idee blijkt te werken dan zal het veel gemakkelijker zijn om de banken te interesseren.

Kom op Rob, terug naar de tekentafel. Ik wens je veel succes.

Rob Adolfsen

10 juli 2012

@Schulte, Ieder kan en mag een eigen mening hebben over het initiatief ANNO12. Zo hoort dat ook. Met minder startkapitaal beginnen lukt helaas niet. Al zou ik het graag willen. Aanloopkosten van € 800.000 is als laag te betitelen. Vooral als je er vanuit gaat dat hiermee de vergunning (ruim € 200.000, mede vanwege overheidsleges), de commerciële campagne en de inrichting van je organisatie betaald moeten worden. Daarnaast eist de DNB een garantiekapitaal van € 2,3 miljoen.
Dat banken niet willen is hun goed recht. Maar lees mijn één na laatste blog en je realiseert je dat zelfs geen middelen worden verstrekt als er 400% waarborg tegenover staat.
Let op: ik heb mij nimmer beklaagt en zal dat ook niet gaan doen. Ik stel wel duidelijk de feiten aan het licht. Dat heet toch transparantie? De titel van het bovenstaande artikel en interpretatie van de ANNO12 Newsflash zijn voor Skipr.

Anoniem

15 juli 2012

Waarom nog weer eens een nieuwe zorgverzekeraar?
ANNO 12? Er zijn toch verzekeraars genoeg?
Ik zou er ook geen geld in steken. Omdat er genoeg zijn en de keuze is zo groot.

Top