ACTUEEL

PVV wil pauze in marktwerking zorg

De PVV wil een pauze in de marktwerking in de zorg. Dat zegt fractiespecialist Fleur Agema woensdag in een vraaggesprek met Nu.nl.

De nummer twee van de PVV vindt dat er "nog veel fouten in het marktwerkingsmodel" zitten. Maar ze wil het systeem ook niet afschaffen. "Teruggaan naar het vorige systeem zoals de SP wil, het budgetmodel, betekent maandenlange wachtlijsten en geen enkele prikkel om te verbeteren en te innoveren", aldus Agema.

Gedoogconstructie

De gedoogconstructie van VVD, CDA en PVV zette de afgelopen anderhalf jaar juist in op marktwerking in de zorg. Onder meer de SP en de PvdA willen marktwerking in de zorg aan banden leggen. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaap van den Heuvel

18 juli 2012

Er is geen marktwerking in de zorg, waarschijnlijk nooit geweest ook. We hebben momenteel een van de meest rigide bugetsystemen ooit met een vaste groei van de omzet en een vaste prijsstijging. Wel goed om te weten voor de diverse partijprogrmma's.

Anoniem

19 juli 2012

En er wordt ook niet bezuinigd in de zorg. Alleen de financiering van de zorg verandert telkens. Meer eigen risico, hogere eigen bijdragen, andere financiering van ziekenhuizen (budgetfinanciering, DBC financiering, prestatiebekostiging via DOT's, lumpsumfinanciering, en na de verkliezingen opnieuw budgetfinanciering?). Het is de bureaucratie die de zorg opbreekt en een overheid die de hand op de knip houdt. Het is nooit anders geweest.

rietveld

27 juli 2012

Inderdaad, de marktordening is (althans in de GGZ) nog steeds hybride. Nog steeds budget/contract voor bestaande instellingen versus 60-74% -prestatiebekostiging achteraf/geen contact voor nieuwe en vernieuwende organisaties, zoals de Opvoedpoli.
Na vele jaren uitstel, zou het er in 2013 van moeten komen: het gelijke speelveld c.q. marktordening. Maar de martktordening zit 'm vooral bij de (vijf koepels) zorgverzekeraars waaruit de client mag kiezen. Keuze voor de burger is er eigenlijk niet. De zorgverzekeraars kiezen voor hun verzekerden en ze maken dat die alleen terecht kunnen bij de door hen geselecteerde groep zorgaanbieders, meestal de bestaande instellingen die inderdaad wel gekort worden. Dat mag allemaal van de minister.
Korten en bezuinigen is trouwens ook best mogelijk, want het kan echt veel goedkoper.
Mechtild Rietveld (Opvoedpoli)

Top