ACTUEEL

Meer dan 100 meldingen over dure medicijnen

Binnen een dag hebben al meer dan honderd mensen prijsverschillen gemeld bij het medicijnmeldpunt van de nieuwe politieke partij 50Plus. "Bijvoorbeeld over omeprazol. Dat kost hier 28 euro en in Spanje 2,16 euro", stelt lijsttrekker Henk Krol woensdag. "En voor 28 stuks azilect betaal je hier 84 euro en in de VS nog geen 15 euro."

De partij wil weten wat medicijnen in het buitenland kosten, omdat medicijnen in Nederland te duur op de markt zouden worden gebracht. Met die gegevens willen ze het ministerie van Volksgezondheid dwingen om de farmaceutische industrie aan te pakken.

Meldingen

"Als je de meldingen ziet, denk je: dit kan niet waar zijn. Maar het is echt waar", zegt Krol. Er is zelfs een medewerker van een farmaceutisch bedrijf geweest die prijslijsten heeft opgestuurd. "Dan zie je dat de inkoopprijs voor apotheken per land anders is."

Verder valt op dat er in het buitenland kleinere verpakkingen te koop zijn. "Eigenlijk verdienen de producenten dus dubbelop. Ze verkopen de medicijnen in Nederland duurder en doen het ook nog eens in een grotere verpakking." Volgens Krol worden veel overgebleven medicijnen weggegooid. "Dat kost geld en is slecht voor het milieu."

Zot

De vele reacties tonen volgens Krol aan dat er een open zenuw is geraakt. "Het zijn zotte prijsverschillen. We gaan de gegevens nu bestuderen en uitzoeken waar het prijsverschil vandaan komt." Het meldpunt blijft voorlopig nog open.

Als de prijzen van medicijnen lager worden, kan dat volgens 50Plus helpen om te besparen op de zorg. Ziektekostenpremies blijven op die manier betaalbaar en het eigen risico hoeft niet te worden verhoogd, zei Krol bij de opening van het meldpunt.

CVZ

De afgelopen dagen is veel te doen geweest om de prijs van medicijnen. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) stelde in een conceptadvies dat dure geneesmiddelen voor de ziekten van Pompe en Fabry niet langer vergoed moeten worden. Dit omdat de prijs niet opweegt tegen de gezondheidswinst. Daarop werd onder meer in de Tweede Kamer en bij patiëntenverenigingen kritisch gereageerd. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

9 augustus 2012

Ik zie wat overeenkomsten tussen 50Plus en GroenLinks. Fijn dat ze nu ook beginnen na te denken over geneesmiddelen. Beginnen, helaas.

Ik ben bang dat het toch nog een tijdje kost voordat ze het huidige beleid uberhaupt hebben begrepen.

Ses

10 augustus 2012

Een klein flesje Instanyl kost € 330,- ik begrijp niet waar het in zit. zo een klein beetje vloeistof met morfine erin.
Dagelijks gebruikt. Zij had in het ziekenhuis een begin gemaakt aan het flesje, er was nog wat over maar mocht het niet meenemen naar huis. Wat een onzin ze heeft het nodig voor dagelijks gebruik. Het ging weer terug naar de Apotheek
en daar wordt het vernietigd. Het is toch van de zotte dat dit zo gaat. Het wordt vast niet meer voor een ander gebruikt want er zit een neusspray in. En zo kan ik nog wel meer opnoemen wat er vaak fout gaat en wordt vernietigd terwijl de verpakking nog dicht zit,

Pieter

14 augustus 2012

Voor de volledigheid dient wel te worden vermeld dat het tarief van 28 euro alleen 's nachts geldt in de dienstapotheek.

Het doosje omeprazol zelf kost in Nederland 54 cent!Top