ACTUEEL

PvdA wil 10.000 wijkverpleegkundigen

Als het aan de PvdA ligt, komen er de komende jaren 10.000 wijkverpleegkundigen bij. Ook moeten er 1000 zorgcentra in de wijken worden opgezet. Dat gaat in totaal 1 miljard euro kosten, zegt Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma donderdag in Trouw.

De PvdA wil dat de zorg meer in de wijk wordt georganiseerd. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook beter voor de patiënt. De zorg is volgens de partij nu te versnipperd georganiseerd. Een wijkverpleegkundige kan alle zorg van een patiënt goed overzien en bepalen wat wel en niet nodig is.

Motie

De PvdA kreeg eerder via een motie in de Tweede Kamer al voor elkaar dat er structureel 10 miljoen euro zou worden geïnvesteerd in projecten met wijkverpleegkundigen. Dat geld gaat voortaan via gemeenten naar de wijkzusters.

Onmisbare schakel

Minister Edith Schippers stelde recent nog dat de wijkverpleegkundige een onmisbare schakel in de buurt is, omdat deze helpt bij het signaleren van gezondheidsproblemen. Ook Schippers wil zorg graag dichterbij huis gaan organiseren.

De wijkzusters werden in de jaren negentig grotendeels wegbezuinigd. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Wim van der Meeren

24 augustus 2012

Wellicht een goed plan. Wat er dan wel bij hoort is antwoord op de vraag hoe wij de overbodige capaciteit in de 2e lijn afbouwen. Daarin is de politiek niet sterk. Dat snap ik wel, maar laat dan zorgverzekeraars hun werk doen en help een beetje als het lastig wordt (Dokkum, verloskunde Meppel).
Een politieke rechte rug is lastig, als lokale emoties tegenover professionele en financiele rationaliteit komen te staan.

Jeroen van den Oever

24 augustus 2012

Wonderlijk plan. Is het mevrouw Klijnsma en de PVDA ontgaan dat de afgelopen drie jaar de thuiszorg in Nederland al grotendeels is omgebouwd naar kleine teams in de wijk, o.l.v. Wijkverpleegkundigen ? Uiteraard zijn meer verpleegkundige handen in de wijk welkom maar graag wel met een financiele onderbouwing want voorlopig gaan we elk jaar ietsje in tarief en volume naar beneden ipv naar boven....

Top