ACTUEEL

Verdubbeling diabetespatiëntjes in 2020

Het aantal gevallen van diabetes type 1 bij kinderen onder vijf jaar zal in Europa verdubbeld zijn in 2020. Suikerziekte bij kinderen onder vijftien jaar zal dan zeventig procent vaker voorkomen dan nu. Dit stellen onderzoekers op basis van gegevens over suikerziekte in de periode 1989-2003.

Oost-Europa zeer gevoelig voor diabetes

Vooral in de vroegere communistische landen van Oost-Europa zal de ziekte toeslaan. Het internationale onderzoek is donderdag in het Britse medische tijdschrift The Lancet gepubliceerd.

Diabetes is wereldwijd probleem

Mensen met diabetes type 1 maken zelf in helemaal geen insuline meer aan. De ziekte heette vroeger ook wel jeugddiabetes, omdat zij vooral bij mensen onder dertig jaar ontstaat. Ongeveer tien procent van de 180 miljoen diabetespatiënten wereldwijd lijdt aan type 1. Verwacht wordt dat in 2020 160 duizend Europese kinderen onder de vijftien jaar diabetes 1 hebben. Momenteel zijn dat er 94 duizend.

Oorzaken zijn onbekend

Het is onduidelijk waarom de ziekte zo snel om zich heen grijpt. De stijging is volgens de wetenschappers dramatisch en is niet alleen te wijten aan genetische factoren. De moderne levensstijl en milieufactoren zouden mogelijk de boosdoeners zijn. Het is ook niet duidelijk hoe het er buiten Europa voor staat. Europese landen hebben betrouwbare gegevens over de aandoening opgeslagen, wat het onderzoek mogelijk heeft gemaakt. Die gegevens ontbreken in veel landen, inclusief de Verenigde Staten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top