ACTUEEL

Verpleegkundigen willen vaart achter EPD

Verpleegkundigen willen vaart achter EPD

De politiek moet eindelijk eens besluiten dat er een landelijk elektronisch patiëntendossier komt. Hiervoor pleit Jenneke van Veen, bestuurslid van beroepsorganisatie V&VN. Een EPD betekent veiligere zorg en minder debatten over incidenten in de Tweede Kamer.

In de verpleeghuizen- en gehandicaptensector staat automatisering op de werkvloer nog in de kinderschoenen, stelt Van Veen. “Als je verpleegkundigen zou voorzien van iPad of computer hoeven ze maar één keer gegevens in te toetsen en vervolgens kunnen ze alle kwaliteitsgegevens uit het EPD halen.” Van Veen pleit ervoor alleen registraties te gebruiken als het gaat om de kwaliteit van de zorg of om de verantwoording daarvan. “Dan kun je een heleboel andere dingen afschaffen.” En dat komt de kwaliteit van de zorg ten goede.

Taakherschikking

Taakherschikking kan een tandje sneller volgens Van Veen. De politiek moet investeren in verpleegkundigen omdat zij betaalbare duurzame en kwalitatief goede zorg moet leveren. “Dat kan je doen op aantal fronten, waaronder taakherschikking. De overheid moet zorgen dat alles klopt, zodat taakherschikking mogelijk wordt. Op dit moment schort er nog het nodige aan. Zo kan de overdracht van bevoegdheden en verantwoordelijkheden naar verpleegkundigen beter. “Er zijn nog heel veel belemmeringen die maken dat taakherschikking lastig is”, aldus Van Veen. “Als je kijkt naar een polikliniek waar een verpleegkundig specialist spreekuur houdt, moet er nog een arts langskomen om een dbc of dot te openen. Dat zou niet meer van deze tijd moeten zijn. Als je taken en verantwoordelijkheden overdraagt, moet je die ook volledig overdragen, ook dat onderdeel.” Verder vindt Van Veen dat taakherschikking ook in andere sectoren gestalte moet krijgen. “Bijvoorbeeld in de verpleegkunde sector waar taken van de arts naar de gespecialiseerde verpleegkundige kunnen, in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg waar taken van de arts gehandicaptenzorg naar de begeleiders die daarvoor gespecialiseerd zijn zouden kunnen.”

Opleiding

Verder ziet Van Veen brood in investeringen in de opleiding van personeel. Investeren in personeel betekent goed en tevreden personeel. Anders heb je dure wervingscampagnes nodig om krachten aan te trekken. De politiek zou kwaliteitseisen verpleegkundigen wettelijk kunnen verankeren, oppert Van Veen. Zij pleit voor een wettelijke verplichting binnen wet BIG.

V&VN is één van de partijen die betrokken is bij Het Grote Zorgdebat. Naast V&VN zijn dit: ActiZ, SGF, GGD Nederland, GGZ Nederland,LHV, NFU, NPCF, NVZ, CG-Raad, VGN, V&VN, BTN, KNGF, KNMO, Verenso, KNOV, LHV, Orde van Medisch Specialisten, Platform VG, LAD, KNMG, NVTZ, VHN en ZN.

Skipr is mediapartner van Het Grote Zorgdebat. In aanloop naar het debat publiceert Skipr interviews met vertegenwoordigers van de organiserende partijen. Deze en andere artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen zijn terug te vinden in het dossier over de verkiezingen en op Skipr webtv. Het debat vindt 29 augustus van 16.00 uur tot 18.00 uur plaats. Het Grote Zorgdebat is live te volgen via Skipr.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

28 augustus 2012

en waar blijft de privacy van de patient in deze?!!patient weet zelf niet wat er in zijn epd staat want heeft er geen toegang toe.en wat in het epd staat klopt niet altijd!er gebeurd van alles over het hoofd van de patient heen!!

J.h

29 augustus 2012

Niet helemaal waar EPD kan zo gesitueerd worden dat zelfs de cliënten een wachtwoord kunnen krijgen en zo inzage hebben in hun dossier. Wat goed zou zijn is dat de verpleging verzorging het EPD gezamenlijk met de client in gaat vullen en vaak evalueren.

van Zanten

29 augustus 2012

Na alle onzin en bangmakerij die er jarenlang over het EPD over ons is uitgestort kunnen velen niet meer logisch nadenken over de grote voordelen die het biedt. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat de zorg nog werkt op een manier zoals bedrijven dat 40 jaar geleden deden. Het ICT amateurisme in de zorg is voor iemand die uit een sector als de logistiek komt onvoorstelbaar.

Ik heb ooit geprobeerd mijn dossier op te vragen in een ziekenhuis. Na een week hadden ze 70% gevonden, de andere 30% die 'ergens moest zijn' kwam nooit tevoorschijn. Elk bedrijf wat zo met zijn administratie omgaat is binnen korte tijd failliet.

Top