ACTUEEL

Rapport fatale maagoperaties niet openbaar

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hoeft het onderzoeksrapport naar een reeks fatale maagverkleiningsoperaties in het Scheper Ziekenhuis in Emmen niet openbaar te maken. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Eerder oordeelde de rechtbank in Amsterdam in een zaak die door RTL was aangespannen dat de minister de weigering tot openbaarmaking onvoldoende had gemotiveerd. Die ging daartegen in hoger beroep en is nu in het gelijk gesteld.

Incidentenonderzoek

Het gaat om een zogeheten incidentenonderzoek naar aanleiding van 7 sterfgevallen van patiënten die in het Emmer ziekenhuis in 2008 en 2009 een maagverkleiningsoperatie hadden ondergaan. Het rapport maakt deel uit van een justititeel onderzoek naar het handelen van chirurg Nick R., die tijdens de operaties en in de nazorg ernstige fouten zou hebben gemaakt. Openbaarmaking kan eventuele strafrechtelijke vervolging van de chirurg ernstig schaden, aldus de minister.

Schadeclaims

Het Scheper Ziekenhuis is inmiddels gestopt met maagverkleiningsoperaties (bedoeld voor mensen met ernstig overgewicht). Chirurg Nick R. is ontslagen. Tegen het ziekenhuis zijn enkele tientallen schadeclaims ingediend. In een aantal gevallen heeft het ziekenhuis inmiddels aansprakelijkheid erkend. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top