ACTUEEL

Schippers bevestigt stijging zorgpremie

Het kabinet rekent erop dat de zorgpremie volgend jaar 20 euro hoger uitvalt. Dat meldde minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag. Haar begroting wordt later op Prinsjesdag officieel gepresenteerd.

Raming

Zorgverzekeraars stellen uiteindelijk de precieze hoogte van hun premies vast, maar het kabinet neemt in de begroting altijd een raming op. In de praktijk wordt dat beschouwd als een minimumbedrag dat de zorgverzekeraars zeker nodig hebben om de kosten van de basisverzekering te dekken. Volgens Schippers hebben de zorgverzekeraars vorig jaar een flinke verhoging doorgevoerd om de reserves te vergroten. "Die zijn fors opgehoogd, daarom denken wij dat dit nu niet nodig is", aldus Schippers.

De hogere premie komt vooral doordat het basispakket wordt uitgebreid, onder meer met de zorg voor revaliderende ouderen. De rollator is uit het pakket gehaald.

Eigen risico

Verder werd in het begrotingsakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie al vastgelegd dat het eigen risico met 115 euro omhooggaat. Dit betekent dat patiënten volgend jaar de eerste 350 euro aan zorgkosten zelf moeten betalen.

Compensatie zorgtoeslag

Ter compensatie gaat het maximale bedrag aan zorgtoeslag, een tegemoetkoming, met 115 euro omhoog. Huishoudens met een inkomen tot het minimumloon worden op die manier volledig gecompenseerd voor het hogere eigen risico. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

GK Mitrasing

18 september 2012

20 euro is peanuts tov de absolute stijging van de zorgkosten per burger. Die schijnt meer dan 500 Euro per burger te zijn?

merhai

19 september 2012

hoeveel van die 20 euro zal nou daadwerkelijk in de zorg worden gestopt.

Top