ACTUEEL

Twee mensen geveld door nieuw type virus

Twee mensen zijn recent ernstig ziek geworden door een nieuw type coronavirus. Een van hen is inmiddels overleden. Dat zeiden de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag. Volgens het Saudische ministerie van Volksgezondheid zijn er in Saudi-Arabiƫ in totaal drie mensen met het nieuwe virus besmet, van wie er twee zijn overleden.

Volgens het RIVM zijn de twee patiënten tussen juli en september ziek geworden. De eerste persoon is afkomstig uit Saudi-Arabië en is daar overleden. De tweede ligt nu in een ziekenhuis in het Verenigd Koninkrijk en bezocht eerder Saudi-Arabië en Qatar. Volgens het instituut zijn in Nederland geen besmettingen bekend. Ook is het niet aannemelijk dat het virus overdraagbaar is van mens op mens, aldus het RIVM.

Weinig bekend

Volgens het RIVM is er nog heel weinig bekend over het nieuwe coronavirus. Het Erasmus MC in Rotterdam is een van de laboratoria die betrokken is bij onderzoek ernaar. Symptomen die een patiënt krijgt als hij besmet is, zijn onder meer koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen.

Het SARS-virus is ook een type coronavirus, net zoals het verkoudheidsvirus. De longziekte SARS hield in 2003 delen van Azië in de greep. De epidemie begon in China. Uiteindelijk raakten circa 8000 mensen besmet en stierven er 800. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top