ACTUEEL

Medicijncombinatie kan kankerpatiënt schaden

Bijna de helft van de kankerpatiënten slikt medicijnen die nadelig kunnen zijn voor de behandeling van hun ziekte. Veel patiënten krijgen naast de geneesmiddelen tegen kanker ook andere medicijnen zoals slaapmiddelen, maagzuurremmers, antidepressiva en bloedverdunners. Die kunnen de werking van de kankergeneesmiddelen verminderen of de bijwerkingen ervan verergeren. De gevolgen van een verkeerde combinatie van medicatie variëren, maar in het ernstigste geval kan een patiënt overlijden.

Landelijk patiëntendossier

Dat maakte het Erasmus MC woensdag bekend. Onderzoekers willen dat er een landelijk patiëntendossier komt waarin oncologen kunnen zien of een patiënt nog andere medicijnen krijgt en of die wel goed samengaan met bijvoorbeeld chemotherapie. Ziekenhuizen hebben nu een apart systeem voor thuismedicatie en een apart systeem voor kankergeneesmiddelen en die zijn niet gekoppeld. Aan het onderzoek deden bijna 900 patiënten uit verschillende ziekenhuizen mee. De resultaten van de studie worden komend weekeinde op een congres van oncologen in Wenen gepresenteerd.

Veiligere zorg

De beroepsorganisatie van verpleegkundigen V&VN pleitte ook al voor een snelle komst van een landelijk elektronisch patiëntendossier. “De politiek moet eindelijk eens besluiten dat er een komt”, stelde Jenneke van Veen, bestuurslid van beroepsorganisatie V&VN afgelopen augustus. Een EPD betekent volgens de beroepsorganisatie veiligere zorg en minder debatten over incidenten in de Tweede Kamer. (ANP / Skipr)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

van Marken

27 september 2012

Laten we het onzalige plan van een landelijk EPD nu eindelijk definitief begraven. Het Personal Health Record dus door de patient bijgehouden, maakt de patient verantwoordelijk voor zijn gezondheid, voorkomt dat professionals nog meer tijd aan administratie kwijt zijn en is dankzij mobiele, veilige, 'cloud' toepassingen nu snel uit te rollen. De zorginstellingen dienen dan hun data aan de PHR's toe te voegen ipv andersom. Zelfmanagement in de zorg verhoogt bewustzijn, verlaagt kosten, verhoogt kwaliteit.

Top