ACTUEEL

Rond de vijftig dossiers van patiënten ingezien

De dossiers van 52 patiënten van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda zijn ingezien doordat de gegevens niet goed waren beschermd. Dat zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Het ziekenhuis zelf houdt het op 47 patiënten van wie de dossiers zijn gehackt.

Een hacker maakte zondag bekend dat de patiëntgegevens van het hospitaal via internet toegankelijk waren doordat ze slecht waren beveiligd. Daardoor lagen de gegevens van honderdduizenden patiënten op straat. Het ging onder meer om röntgenfoto's, adressen en gegevens over medicatie. Er wordt nog uitgezocht wie precies inzage in de dossiers heeft gehad.

Ernstig

Schippers noemde het "heel ernstig dat de gegevens van zoveel patiënten waren in te zien''. Ze zei dit zeer te betreuren. Ze gaat samen met een reeks instanties proberen om herhaling te voorkomen. Ook loopt er een onderzoek naar de gebeurtenissen om te achterhalen wat er precies mis is gegaan.

Het Groene Hart Ziekenhuis kwam eerder niet door een controle van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Later lukte dat wel, maar ook toen waren de patiëntgegevens blijkbaar nog niet goed beschermd. De minister wil nu weten of de controles niet streng genoeg zijn of dat het ziekenhuis in de fout is gegaan. Zodra dat duidelijk is, gaat ze indien nodig maatregelen nemen.

Verantwoordelijkheid

De minister benadrukte dat de verantwoordelijkheid bij het ziekenhuis ligt. Dit lek heeft volgens haar met het systeem van het hospitaal te maken en niet met het Elektronisch Patiëntendossier (EPD), waar al jaren over wordt gepraat. Het incident is voor Schippers reden om zo'n nieuw systeem "naar een hoger plan te tillen''. "Laten we alsjeblieft een keer een eind maken aan al die houtje-touwtjesystemen'', zei ze.

Overigens heeft het ziekenhuis er inmiddels voor gezorgd dat niemand van buitenaf meer in het systeem kan. Ook zijn alle wachtwoorden aangepast en complexer geworden. Daarnaast houdt een IT-expert in de gaten of er niet opnieuw pogingen worden gedaan om digitaal in te breken.

Bijstelling

Op de eigen site meldt het Groene Hart Ziekenhuis dat het niet om 52, maar om 47 dossiers van unieke patiënten zijn, die zijn ingezien. Het betreft pagina's van patiëntendossiers van de afdeling Interne Geneeskunde. Volgens het GHZ gaat het om digitale versies van oorspronkelijk papieren dossiers van vóór 2008. In overleg met het College Bescherming Persoonsgegevens gaat het GHZ op korte termijn de 47 betrokken patiënten informeren. http://www.ghz.nl/over-ghz/organisatie/faq-inbraak-op-server-groene-hart-ziekenhuis/statement-van-de-raad-van-bestuur/

 

(ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Bart Bruijn

9 oktober 2012

Electronische systemen lekken. Dus moeten we naar het zo geliefde EPD. Door inmiddels al heel veel mensen met veel verstand van zaken op beveiligingsgebied zeer sterk afgeraden en als heel groot veiligheidsrisico aangemerkt. Er is geen probleem dat het oplost, alleen problemen die het maakt. Juist diegenen zonder verstand van zaken willen het graag en diegenen die hun zaken niet op orde hebben, bijvoorbeeld in ziekenhuizen waarbinnen de koninkrijkjes niet doorgeven wat de gegevens zijn die de huisarts zo keurig op papier heeft gezet. Diegenen voor wie het bedoeld zou zijn, hebben het niet nodig!

De reflex van Schippers is weer prachtig. Het eten is te pittig, dus....Kok, voeg sambal toe.

Bah. Wanneer, oh wanneer gaan ze in Den Haag en bij de andere bureauzitters nu eens luisteren naar lieden met verstand van zaken?

Het EPD lost geen bestaande problemen op, maar maakt een hele trits aan nieuwe!!!

Anoniem

9 oktober 2012

dit is voor mij als patient de doorslag om bij dit ziekenhuis weg te gaan,
ze maken hier te veel fouten.

Top