ACTUEEL

Raad onderzoekt salmonellabesmetting in zalm

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid stelt een onderzoek in naar de salmonella-uitbraak die is veroorzaakt door zalm. Dat heeft de raad dinsdag bekendgemaakt.

Aanleiding voor het onderzoek zijn “de omvang en het verloop van de besmetting”, meldt de raad. Het onderzoek richt zich op de vraag hoe het betrokken visverwerkingsbedrijf, Foppen, “als onderdeel van de keten van voedselproductie met het risico van salmonellabesmetting is omgegaan”, aldus de raad in een verklaring.

Bijna 1000 Nederlanders werden ziek na het eten van besmette gerookte zalm van Foppen. Drie mensen zijn er vermoedelijk aan overleden. In de Verenigde Staten zouden circa 100 mensen ziek zijn geworden.

Gang van zaken

In het onderzoek bekijkt de raad ook hoe de overheid en Foppen de salmonellabesmetting hebben aangepakt en bestreden. Onderzoeken van de raad zijn gericht op lessen voor de toekomst en op het voorkomen van herhaling van bepaalde voorvallen. Schuldvraag en aansprakelijkheid blijven buiten beschouwing.

Schadevergoeding

Zondag meldde Foppen dat mensen die ziek zijn geworden een schadevergoeding kunnen krijgen. Bedragen zijn nog niet bekend. De hoogte van de vergoeding hangt onder meer af van de concrete kosten die mensen hebben gemaakt. Een aantal slachtoffers wil aangifte doen tegen de visfabrikant, om op die manier justitie te laten uitzoeken of er sprake is geweest van het toebrengen van lichamelijk letsel door nalatigheid.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top