ACTUEEL

AMC slaagt met vlag en wimpel voor kwaliteitstoets

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een zware internationale kwaliteits- en veiligheidstoets doorstaan. Bijzonder is ook het feit dat het AMC bij de twee procent van de ziekenhuizen hoort die in één keer voor de toets slaagt.

De accreditatie wordt gedaan door de Joint Commission International (JCI), een WHO-erkende organisatie. De JCI-standaarden richten zich vooral op zorgkwaliteit en patiëntveiligheid. In het kaer van de toets heeft het AMC ruim twee jaar lang alle processen die met zorgkwaliteit en patiëntveiligheid te maken hebben, geïnventariseerd, onderzocht en waar nodig verbeterd. Het ging daarbij om uiteenlopende onderwerpen als medicatieveiligheid, correcte identificatie van patiënten en beperking van het risico op ziekenhuisinfecties. Ook allerlei logistieke en organisatorische processen werden onder de loep genomen. Uiteindelijk werden 1200 punten onder de loep genomen.

Zwaar

In Nederland zijn veel ziekenhuizen geaccrediteerd door het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ). Het AMC koos welbewust voor de zwaardere internationale accreditatie door JCI. Deze neemt de patiënt en de patiëntveiligheid als uitgangspunt, terwijl het NIAZ meer uitgaat van regels en procedures, zo stelt het AMC. In Nederland is het AMC de eerste instelling die de JCI-toets heeft ondergaan. Slechts twee procent van de al geaccrediteerde ziekenhuizen hebben dit in een keer behaald. Drie jaar na de accreditatie zal JCI bekijken of het AMC deze kwaliteit heeft weten vast te houden.

Inspanning

“Dit is een belangrijke stap voor het AMC”, reageert bestuursvoorzitter Marcel Levi van het AMC. “En misschien wel voor alle Nederlandse ziekenhuizen. Het is een nieuwe manier om heel kritisch te kijken naar zorgkwaliteit en patiëntveiligheid. De JCI-inspectie licht de hele organisatie door, tot op de vierkante millimeter en alles moet piekfijn in orde zijn. Het is fantastisch dat alle AMC-medewerkers deze enorme inspanning hebben geleverd en zo de accreditatie tot een succes hebben gemaakt.”

 

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

25 oktober 2012

Goede zaak, maar men mag niet de vergissing maken dat dit gelijk zou staan aan een hoge kosteneffectiviteit en/of patiënttevredenheid, waar het primair om gaat in de zorg (naast veiligheid).

Pas als wetenschappelijk bewezen is dat de JCI-accreditatie een zeer sterke correlatie (0,9 of sterker) heeft met de bovengenoemde uitkomstmaten kan men volstaan met zo'n accreditatie. Anders dient men nog steeds de kosteneffectiviteit en de patiënttevredenheid ook te meten.

Het gevaar bestaat zelfs dat het personeel zich gaat eenzijdig richten op de zaken die door de accreditatie bekeken worden, en bijvoorbeeld de zorgzaamheid en vriendelijkheid uit het oog verliest.

Infoland

30 oktober 2012

Namens heel Infoland van harte gefeliciteerd met deze fantastische prestatie!

Top