ACTUEEL

VVD en PvdA schaffen zorgtoeslag af per 2014

VVD en PvdA willen de zorgtoeslag volledig afschaffen in 2014. De toeslag wordt overbodig op het moment dat de ziektekostenpremies inkomensafhankelijk worden, stellen bronnen rond de kabinetsformatie tegenover het ANP.

Afschaffen van de zorgtoeslag levert 4,5 miljard euro op. Dat bedrag wordt volledig teruggegeven aan de burger via een verlaging van de derde schijf in de inkomensbelasting van 42 naar 38 procent, eveneens per 2014.

Inkomensafhankelijk

De zorgtoeslag is een inkomensafhankelijke toeslag die in 2006 met het nieuwe zorgstelsel werd ingevoerd als tegemoetkoming in de zorgkosten. Ongeveer 5 miljoen Nederlanders ontvangen een toeslag die afhankelijk is van het eigen inkomen. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

ANH Jansen

26 oktober 2012

Uit de media komt nu meer informatie over dit item. Plan lijkt te zijn dat de nominale premie per 2014 met 50% wordt verlaagd en de resterende 50% inkomensafhankelijk wordt.

Naast de al bestaande inkomensafhankelijke premie die de werkgever inhoudt.

De zorgtoeslag is aan een maximum gebonden momenteel. Omgerekend zou per 2014 een minimum nominale premie van 600 euro per jaar moeten worden betaald aan de concurrerende verzekeraars. Dit is afhankelijk van de budgettering door de Overheid; Budget delen door 2; deel via werkgever, deel via burger. Deel via burger door 2 delen; deel via inkomen, deel via nominale premie.

Makkelijker kunnen we het de burger niet maken.

Lijkt erop dat de terugvaloptie van Hans Hoogervorst in werking is gezet. Tot 2016 ziet de EU Commissie de per 2016 aan de private verzekeraars, in essentie de voormalige ziekenfondsen, verstrekte 10 miljard opgepotte ziekenfondspremies als staatsteun. Na 2016 vervallen die 10 miljard, inmiddels gegroeid tot 12 miljard, aan deze private bedrijven.

Na 2016 moet de Overheid, wil zij terug willen naar een Scandinavisch model, de private bedrijven uitkopen. Dat is onmogelijk. Tot 2016 kan de Overheid de terugval optie inroepen; de 10 miljard zijn nu nog bezit van de Overheid.
Nationaliseren van het voormalige ziekenfondseel van de private ondernemingen kost niets. Laat de restanten maar de aanvullende of private verzekeringen uitvoeren.

Het voorgestane model van VVD/PvdA gaat niet werken. Iedere concurrentie tussen verzekeraars was al afwezig, maar zal per 2014 helemaal verdwenen zijn. Hoge nominale premie was immers bedoeld om verzekeraars en burgers een prikkel te geven op prijs te concurreren.
Die is met 600 euro verdwenen.

En was de beoogde concurrentie tussen de verzekeraars onderling niet een van de theoretische pilaren onder het hele systeemmodel Zorgstelsel 2006?

Even doorpakken dus. Leer Deens of Zweeds en voer het gezond verstand model in. Maakt het leven van iedereen veel overzichtelijker en eenvoudiger en doelmatiger; kwaliteit verhogen middels benchmarken. Alles transparant. Vestigingsbeleid. Prestatie beleid.

En nu nog de JSF.

Van de Lustgraaf R.H.

28 oktober 2012

Wij hebben strategisch gestemd en wel op de VVD.
Wij voelen ons bedrogen. Denk aan Hypotheekaftrek, Zorgtoeslag. Minder inkomen 1500,- per jaar. Wij hebben al zo,n laag inkomen. Over de PvdA maar niet gesproken. Dat zijn allemaal baantjes gasten. Gaan voor het geld. Voorbeelden ten over.
Als er binnenkort weer verkiezingen zijn zal dit geen winst opleveren voor de VVD en PvdA. Denk maar aan de helft van de stemmen. Andere partijen komen weer aan bod.
Deze stemming was een farce. VVD en PvdA reken je bij de volgende verkiezingen niet rijk.

Top