ACTUEEL

Sionsberg sluit afdeling verloskunde al in december

Sionsberg sluit afdeling verloskunde al in december

De afdeling klinische verloskunde in ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum sluit op 17 december 2012. Dit besluit is genomen omdat vanaf die datum volgens het ziekenhuis goede en verantwoorde klinische verloskunde in het ziekenhuis niet meer gegarandeerd is. Het besluit betekent dat er vanaf de genoemde datum geen bevallingen meer plaatsvinden in De Sionsberg. Dit meldt het ziekenhuis.

Eerder al werd besloten dat de klinische verloskunde uiterlijk op 1 mei 2013 zou sluiten, maar door het vertrek van medewerkers, vooruitlopend op dit besluit, is besloten eerder over te gaan tot sluiting.

Risico's

De directie en medische staf van De Sionsberg vindt het een noodzakelijke stap om het Dokkumer ziekenhuis ook in de toekomst in stand te houden. Peter Littooy, bestuurder van de fusieorganisatie van Zorggroep Pasana en Ziekenhuis Nij Smellinghe:  “Al eerder werd duidelijk dat we dit na mei 2013 niet meer konden garanderen voor wat betreft het bevallen in De Sionsberg. Nu blijkt dat er al eerder risico’s ontstaan met betrekking tot de verpleegkundige bezetting, moeten we dit besluit wel nemen.”

Er wordt gekleken of de vakgroep en maatschap gynaecologen van de De Sionsberg en Nij Smellinghe kan worden samengevoegd.

Onrust

In mei 2012 ontstond er grote onrust in Friesland vanwege het besluit om de afdeling klinische verloskunde van de Sionsberg te sluiten. De medische staf van het ziekenhuis en de Inspectie en De Friesland Zorgverzekeraar stonden lijnrecht tegenover elkaar. Volgens de medisch specialisten was het wel mogelijk om de geboortezorg in Dokkum te behouden, maar werd het rapport waar dit uit zou blijken niet serieus genomen door de andere partijen. Uiteindelijk volgde een spoeddebat in de Tweede Kamer over De Sionsberg.

Fusie

In september fuseerde Zorggroep Pasana, waar het ziekenhuis onderdeel van is, met ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Door de fusie blijft de geboortezorg, de voor- en nazorg rondom de bevalling, wel beschikbaar in Dokkum. Littooy: “Wij werken er aan om zoveel mogelijk zorg in Dokkum te behouden. Voor- en nazorg rondom de bevalling is daarbij zeker verantwoord om in Dokkum aan te bieden.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top