ACTUEEL

Tablet zorgt voor betere zorg op afstand

Tablet zorgt voor betere zorg op afstand

Steeds meer zorgorganisaties gaan gebruik maken van tablets om zorg op afstand te leveren. Hiermee volgen zij het voorbeeld van thuiszorgorganisatie Sensire. Deze thuiszorgorganisatie heeft beeldzorg, een vorm van zorg op afstand, organisatiebreed ingevoerd. In een onderzoek dat Sensire heeft gehouden onder klanten, wijkverpleegkundigen en mantelzorgers, blijkt dat het gebruik van een tablet zorgt voor een betere zorg op afstand.

In april en mei 2012 zijn in totaal 720 cliënten voorzien van een iPad met communicatiesoftware van PAL4 en een wifi-aansluiting waardoor zij nu vierentwintig uur per dag contact kunnen hebben met hun wijkverpleegkundige of met het Medisch Service Centrum van Sensire. De verpleegkundigen hebben de werking van de iPad uitgelegd aan de cliënten. Daardoor hebben de cliënten meteen meer vertrouwen in de beeldzorg die geleverd wordt.

Tijdswinst

Doordat cliënten via een beeldverbinding in contact staan met de verpleegkundigen, zijn er veel minder fysieke afspraken nodig om de zorg te kunnen leveren. Controles kunnen op afstand uitgevoerd worden en advies kan per iPad gegeven worden. Dit levert veel tijdswinst op waardoor in de toekomst met hetzelfde aantal verpleegkundigen een veel groter aantal cliënten verzorgd kan worden.

Onderzoek

Sensire heeft onderzoek gedaan om te kijken hoe de eerste ervaringen van cliënten, mantelzorgers en wijkverpleegkundigen met beeldzorg zijn. Bijna 43 procent van de cliënten gebruikt de iPad dagelijks. Driekwart van de mensen gebruikt de tablet voor informatievoorziening, maar ook voor contact met de verpleegkundige (ruim 50 procent), contact met de zorgcentrale van Sensire (30 procent) en contact met mantelzorgers (40 procent) is de tablet een populair communicatiemiddel. Programmamanager innovatie van Sensire Tonnie Vogel is erg positief over de resultaten van het onderzoek. “Als je met zo’n organisatiebrede aanpak start, hoop je wel dat het iets is voor ouderen en dan blijkt dat ze er ook echt gebruik van maken.”

Mantelzorger

Mantelzorgers maken ook steeds vaker gebruik van de tablet om te communiceren met de zorgbehoevende. Van de 141 mantelzorgers die de vragenlijst van Sensire invulden, stelt 41 procent dat ze hun rol as mantelzorger door het gebruik van beeldzorg beter kunnen vervullen.

Het onderzoek van Sensire is gehouden onder de 720 cliënten van die aan het beeldzorg programma meededen van wie 320 cliënten de vragenlijst hebben ingevuld. Daarnaast hebben 55 wijkverpleegkundigen en 141 mantelzorgers meegedaan aan het onderzoek.

Niet onopgemerkt

Het beeldzorgproject van Sensire is niet onopgemerkt gebleven. Op dit moment zijn 10 organisaties bezig om een pilot op te zetten met beeldzorg. “Eén organisatie heeft komende donderdag 30 november 2012  zelfs de kick-off van een organisatiebrede invoering,” vertelt Vogel, “Er is op dit moment zoveel vraag naar informatie over ons project, dat we niet iedereen afzonderlijk kunnen helpen.”

Sensire heeft een symposium georganiseerd om de bevindingen van de organisatie met beeldzorg te delen met de rest van de sector. Het symposium vindt plaats op 11 december 2012 in de schouwburg in Doetinchem. Aanmelden is nog mogelijk.

7 Reacties

om een reactie achter te laten

wansink

26 november 2012

Prima actie. Goed voorbeeld doet volgen. Geef iedere vepleegkundige een iPad.

Achterberg

28 november 2012

Wellicht goed om te melden dat er diverse initiatieven dit voorbeeld volgen. Zo zag ik op de Invoorzorg beurs, afgelopen maandag, ook nieuwe oplossingen van oa mycoachingconnect en bedscreen. Beide serieuze toevoegingen aan de markt.

Kemps

29 november 2012

Bekijk ook het filmpje!

Michel Peters vertelt op de Vodafone Innovation Day E-Health -- georganiseerd door Frismakers -- over 'Zorg op afstand' met iPads. 800 Cliënten van Sensire krijgen 'Zorg op afstand' met iPads PAL4. Een succes dankzij bottom-up implementatie. Michel deelt zijn ervaringen in 300 seconden!

http://m.youtube.com/#/watch?v=_3-yoXosKt8&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3D_3-yoXosKt8&gl=NL

eshuis

1 december 2012

Zie ook onze http://www.bedsideterminal.nl voor een nieuwe kijk op zorgprocessen mbv generieke hardware..

jDFiPnXCBWL

24 december 2012

My proeblm was a wall until I read this, then I smashed it.

yVVYQYGWmrzOF

25 december 2012

gPPxeX <a href="http://gerinjruwwpi.com/">gerinjruwwpi</a>

LvmUCOBnHQPo

28 december 2012

SJURY1 , [url=http://ksfupgzluenb.com/]ksfupgzluenb[/url], [link=http://syifhbgilbgh.com/]syifhbgilbgh[/link], http://dssjafqccnpy.com/

Top