ACTUEEL

Mogelijk 13 onnodige hersenoperaties in MST

Mogelijk 13 mensen hebben in het Medisch Spectrum Twente onnodig een hersenoperatie ondergaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Twentse ziekenhuis. Externe onderzoekers gaan de 13 gevallen verder bekijken.

De operaties werden uitgevoerd na een diagnose van neuroloog Ernst Jansen Steur, tegen wie woensdag een strafproces van start gaat. Hij zou foute diagnoses hebben gesteld waardoor patiënten ernstige schade opliepen. De ex-arts vertelde patiënten dat zij ernstige ziektes als parkinson, MS of alzheimer hadden terwijl dat niet zo was.

Vraagtekens

Het onderzoek richtte zich op 120 patiënten van Steur. "Bij 13 van hen bestaan op basis van de beschikbare gegevens vraagtekens of Jansen hen wel op terechte gronden voor operatie heeft doorverwezen", staat in een verklaring van het ziekenhuis. Een neurochirurg die betrokken was bij de operaties, voert tijdelijk zijn werkzaamheden niet meer uit.

Letselschadespecialist Yme Drost, die aangifte gaat doen tegen twee neurochirurgen, noemt de zaak een "beerput, die nog altijd niet is geleegd". Hij deed in november vorig jaar al aangifte omdat Jansen Steur bij één van zijn cliënten mogelijk onnodig een biopt uit de hersenen liet nemen. Daarbij zou 12,5 kubieke centimeter hersenmateriaal zijn weggehaald.

Koppen rollen

Drost haalt uit naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg. "De inspectie heeft weer stilgezeten en uit zichzelf niets gedaan. Ook niet nadat vorig jaar de mogelijke misstanden rondom neurochirurgische ingrepen via de media bekend werden." Bij de regionale tak van de inspectie moeten volgens hem "koppen gaan rollen". De Inspectie wilde woensdag niet inhoudelijk reageren. (ANP)

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

van Loon

28 november 2012

Kan dit solistisch handelen, met dergelijke trieste gevolgen, voorkomen worden door een goed ingesteld MDO? Plus cultuurinterventies zodat men elkaar durft te controleren/ aanspreken. Ofwel; wat kunnen we leren van dit drama?

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

28 november 2012

@ Van Loon:
Wat is MDO? En wellicht zou het volgende goed werken:
* Een behoorlijk functionerende IGZ.
* Een vertrouwenscommissie binnen het ziekenhuis waar iemand van de IGZ zitting in heeft. Dit omdat meteen naar de IGZ stappen wellicht een te hoge drempel inhoudt. De vertrouwenscommissie kan dan, als de zaken niet al te ernstig zijn, of nog onduidelijk, eerst onderzoek doen en zo nodig en gewenst actie ondernemen.

Controle van de beroepsgroep door de beroepsgroep zelf is mooi, maar biedt veel te weinig garantie dat zaken ook worden aangepakt. Er moet een stok achter de deur gecreëerd worden, naar mijn mening.

van Loon

28 november 2012

Als aanvulling @Frank Conijn: MDO staat voor MultiDisciplinair Overleg. Een overleg waarbij alle relevante disciplines (artsen/ zorgverleners) aanwezig zijn om patienten te bespreken. Men bespreekt gezamenlijk onderzoeksresultaten/ diagnose/ behandelplan (beleid)/ behandelresultaten etc. Vanuit verschillende perspectieven/ expertises.

Top