ACTUEEL

Man opgepakt voor moord in verzorgingstehuis

Een 22-jarige man uit Meppel is aangehouden, omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de geruchtmakende moord in 2009 op een 88-jarige vrouw in een verzorgingstehuis in de Drentse plaats. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Assen woensdag bekend.

De man zat al vast sinds september vanwege mishandeling van twee agenten. In november heeft hij DNA moeten afstaan en dat leidde een maand later bij het Nederlands Forensisch Instituut (NF) tot een match. Janny de Kruys-Deen werd in de nacht van 15 op 16 juli 2009 levenloos, deels ontkleed en vastgebonden in haar bed in het verzorgingstehuis aangetroffen. De moord kwam bekend te staan als de ABC-moord, vernoemd naar het woon- en zorgcentrum ABC waar ze woonde.

DNA-onderzoek

Om via DNA de dader te achterhalen, gaf het OM in 2010 opdracht tot een grootschalig DNA-onderzoek in Zuidwest-Drenthe. Er was een groep van zo'n 350 mannen geselecteerd die werden uitgenodigd om op vrijwillige basis mee te doen aan het onderzoek. Volgens het OM stond de man die nu is aangehouden ook op de lijst, maar weigerde hij indertijd zijn medewerking.

De politie heeft de afgelopen jaren alles op alles gezet om op het spoor van de dader te komen. Zo werden in de wijde omgeving van Meppel alle schoenenzaken bezocht, omdat in de vensterbank van de woning een afdruk van een sportschoen was gevonden. Ook werd een fiets gevonden die de dader mogelijk gebruikt had. Verder werd onderzocht wie die avond of nacht een treinkaartje op het station van Meppel had gekocht. De onderzoeken leidden tot niets. In 2011 werd het dossier overgedragen aan het coldcaseteam van de politie in Noord-Nederland.

Beperkingen

De verdachte is in verzekering gesteld. Hij zit in beperkingen; dat betekent dat hij met niemand contact mag hebben, behalve met zijn advocaat. Hij wordt nog verhoord en zal vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Wat er precies is gebeurd in de nacht van 15 op 16 juni 2009, is nog onbekend.

Burgemeester Jan Westmaas van Meppel is opgelucht: "In 2009 zijn wij heel erg geschrokken van deze zeer ernstige zaak. Ik hoop dat deze aanhouding leidt tot een doorbraak. En dat de nabestaanden eindelijk rust kunnen vinden en een volgende stap kunnen zetten in hun rouwproces." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top