ACTUEEL

IGZ bevestigt schrikbewind psychiater Zuidlaren

Bij ggz-instelling Lentis in Zuidlaren was jarenlang sprake van 'ernstige problemen' in de behandelcultuur. De omstreden psychiater Peter Lambers had hierin een centrale rol. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), meldt de Volkskrant.

De IGZ onderschrijft de misstanden en het schrikbewind die de psychiater voerde op de gesloten afdeling Intensieve Zorg. Klokkenluidster Hester van der Wal bracht deze naar voren in een uitzending van De Vijfde Dag. Nadat Lentis lucht had gekregen van de zaak werd hij in 2011 ontslagen. Sinds begin juni had de omstreden zorgverlener als ouderenpsychiater emplooi bij GGZ Friesland, waar hij daags na de uitzending ook is ontslagen.

Lambers zou zich schuldig hebben gemaakt aan intimidatie en vernedering van patiënten, onnodige opsluiting en dwangmedicatie en werd er nauwelijks behandeld. Betrokkenen kwalificeerden Lambers optreden als "medische horror". 

Verbetertrajec

De inspectie meldt dat Lentis zich inmiddels bewust is van de problemen en begonnen is met een 'intensief verbetertraject'. Ook Lambers heeft volgens de Volkskrant erkent dat hij fouten heeft gemaakt. Hij 'heeft een plan van aanpak geschreven waarin hij duidelijk maakt hoe hij deze fouten in de toekomst gaat voorkomen', meldt de inspectie, die een nieuwe tuchtzaak daarom onnodig vindt. Lambers mag niet opnieuw aan de slag zonder vooraf met de inspectie te overleggen ondanks het feit dat hij BIG-geregistreerd is.

12 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

4 januari 2013

In 2004 zei een collega psychiater over psychiater P. Lambers het volgende:
"Sommige van mijn collega's hadden nooit collega mogen worden". Dit naar aanleiding van meerdere berichten dat deze psychiater niet in de menselijke maat kon handelen en machtmisbruik toonde. Zowel naar patiënten als verplegend personeel.
Jammer dat toen niemand heeft durven ingrijpen. Daarmee heeft de directie en toenmalig werkgever Lents, de beroepsgroep van psychiaters en directe collega's, getoond niet in staat te zijn een psychiater te corrigeren.
Hopelijk is het IGZ wel toegerust om dit te voorkomen, maar is haar verleden daarin niet hoopgevend.

Dekker

4 januari 2013

Schande dat dhr. P. Lamberts nog als psychiater mag werken! Je zegt dus gewoon sorry, ik zal het nooit meer doen en dan mag je gewoon weer aan de slag als psychiater met kwetsbare mensen. Deze meneer heeft karakter eigenschappen die niet passen bij een psychiater. Er worden dus duidelijk handen boven het hoofd gehouden van dhr. P. Lamberts door de IGZ. Het verbetertraject van de IGZ is duidelijk nog niet afgerond.

Anoniem

4 januari 2013

Vreemd dat deze persoon niet voorkomt op het BIG overzicht van zorgverleners aan wie een maatregel of bevel is opgelegd. Dit terwijl er wel een maatregel is opgelegd, nl. dat hij niet mag werken zonder overleg met de inspectie.

Anoniem

4 januari 2013

jammer dat de schuld alleen bij Lamberts wordt gelegd, en niet bij de arrogante verpleegkundigen en een vreselijk foute manager.
die zitten nog steeds op hun plaats en gaan rustig door met hun praktijken

Anoniem

5 januari 2013

Het lijkt wel of dit normaal is ondanks fouten gewoon sorry zeggen en plan van aanpak en er is niets meer aan de hand. Onbegrijpelijk.

Anoniem

5 januari 2013

Jammer is...dat bij de instelling ggz drenthe,de misstanden nog veel en veel groter zijn.echter omdat daar de angst en intimidatie cultuur en leugens nog veel groter zijn,sluiten de gelederen zich.met veel gezondheidsschade en zelfs veel sterfgevallen tot gevolg!ggz drenthe:een leugenachtig wespennest!

Anoniem

5 januari 2013

Heel veel mensen verrichten werk wat eigenlijk niet bij hun past. Machtsmisbruik ligt altijd op de loer. Vooral in situaties waarin geen strikte controle wordt toegepast op de leiding. Verantwoording afleggen aan een hogere instantie is een vereiste hierin. Vooral wanneer het een kwetsbare groep betreft die sowieso al in een verdomhoekje zit. Maar aan de andere kant leven we niet in nazi Duitsland en verdient die lullo onder begeleiding een tweede of derde kans. En anders helpt misschien een weekje in een dwangbuis aan bed gekluisterd onder invloed van wat medicatie uit eigen voorraad.

Dekker

14 januari 2013

Ik verbaas mij over het aantal anonieme reacties op deze publicatie, de " angst" binnen de gezondheidszorg is blijkbaar groot?

van Ederen

25 februari 2013

Graag zou ik in contact komen met mensen die erge problemen hebben ondervonden met personeel en/of psychiater tijdens een verblijf bij de GGZ Friesland.
Welke locatie dan ook,al gaat mijn voorkeur uit naar de Flinter in Franeker,en het Jelgerhuis in Leeuwarden.

Alle reacties welkom.

Mvg

leonardo

25 juni 2015

Beste mevrouw B (Dimence)

Afgelopen paar dagen had de heer CJdG aangegeven zijn
verblijf aldaar - Dimence Zwolle - te beëindigen. Er waren voorvallen
geweest die niet gezond zijn. Vanaf het moment dat hij er verbleef heb ik kenbaar gemaakt voor verheldering te zorgen. Daar is totaal geen gebruik van gemaakt. Tevens is het zo dat jullie contractvoorstellen aan hem steeds de relatie met zijn familieleden deed voorkomen, terwijl alle nooit aanwezig geweest zijn, sterker nog; als mediator ben ik nooit in de gelegenheid geweest deze leegte te mogen invullen. Tot daar aan toe.

Jullie sporadische gesprekken hebben jullie weinig echte kennis opgeleverd, zo las ik in jullie diagnose cq behandelingsplan. Het was precies dat wat DSM jullie vertelt, klinisch en zonder enige vorm van context kennende, dus zeer beperkend en wellicht mensonwaardig vanwege eenzijdigheid

Als klap op de vuurpijl vandaag - 25 juni 2015 - in een kort afrondend
gesprek met de heer Peter Lamberts - zogezegd psychiater. Ik heb op
google nagezien wie hij was. Ik kwam daar enkele artikelen tegen, die
niet echt in zijn voordeel spraken, maar goed, iedereen kan leren. Echter tijdens het afrondende gesprek hield hij mij tegen, ik was niet gewenst bij dit laatste gesprek, gevoerd door hem. In tweede instantie werd ik op aandringen van CJdG toch toegelaten. Peter Lamberts zei weinig te weten en of ik het allemaal wel wist. Uiteraard gaf ik toe. en gaf enkele toelichtingen. Hij begon te ontkennen door te zeggen dat ze het allemaal niet wisten, waarna ik aankaartte dat ik 2-3 maal had aangeboden om - als CJdG dan toch zo verwarrend vertelde - Dimence van meer zuivere informatie had kunnen voorzien. Hij haalde ondertussen psychiatrische taal erbij die kant noch wal raakten, simpel omdat hij - net als u - totaal geen beeld hadden van CJ de Groot. Sterker nog; de observaties en percepties waren toegeleid door de emotionele tegenpartij. Hoe goed ben je als psychiater dat je dat doorziet, of wel hoe slecht en arrogant ben je als je dat ontkent ?

Sterker nog, in zijn suggestie naar mij voor enige toelichting was ik nog geen 10 seconden bezig en midden in een zin, toen hij mij abrupt afkapte en mij commandeerde te luisteren; een psychiater die een mediator abrupt in diens verhaal afkapt en verwijt dat deze mediator niet luistert ? Ik voelde de arrogantie en onbeschoftheid van zijn gezicht afdruipen. Ik dacht gelijk aan het verhaal uit de Volkskrant; 'onderzoek omstreden Psychiater Peter Lamberts"', hier ten voeten uit. Deze man zit er niet voor de patiënt, hij zit er voor zijn ego en het opstrijken van verzekeringsgelden door diagnoses te stellen die hem passen.

Keer op keer onderbreekt hij met hard verheffende stem mensen die dat aanreiken wat PSYCHIATER PETER LAMBERTS niet wil horen. Dimence, Wat moeten jullie met deze man ??? Ik krijg nog koude rillingen van dit EGO type.

In afwachting, WL Bastiani

Youri

26 september 2016

Het is werkelijk waar een schande dat de heer Lambers nog aan het werk kan in de psychiatrie. Ik heb het nota bene zelf ondervonden nog niet zo lang geleden. Ongeveer 2 weken geleden kreeg ik een kennismakingsgesprek met hem in Enschede waar hij werd aangesteld als nieuwe psychiater van het team. Ik vertelde over mijn klachten dat ik er zwaar doorheen zat en hij heeft mij de grond in getrapt. Ik was volgens hem dom en zat met mijn IQ laag onder het gemiddelde. Ik legde hem uit dat ik toen zeer instabiel was en dat zo'n test een momentopname was. Dat was volgens de heer Lambers absoluuut niet het geval ik was dom volgens hem en mijn depressie was niets en hij deed lacherig over mijn eerdere overdosis en schreef mij gevaarlijke medicatie voor met een belachelijk hoge dosering. Hij heeft mij dusdanig zo erg geraakt dat ik aan mijzelf begon te twijvelen. Ik voelde mij dom en alles bij elkaar zwaar ellendig. Ik vind dit absoluut niet kunnen voor een man die met clienten werkt die geen eigenwaarde hebben, twijvelen over zichzelf en suicidale gevoelens hebben. Dit is pure vernedering en machtsmisbruik. Ik dacht echt dat het aan mij lag en begon ontzetetend aan mijzelf te twijvelen wat leide tot ernstige gevolgen. Ik ben hem vandaag gaan googlen en kwam deze site tegen en ben mij kapot geschrokken. Blijkbaar heeft hij dit dus bij veel meer patienten gedaan en ik vind het een grote schande dat deze man nog aan het werk komt in de psychiatrie. Het doet pijn in mijn hart om te lezen dat meer mensen zo'n pijnlijke ervaren hebben moeten meemaken en ik hoop dat diegene erbovenop is gekomen.

Youri

26 september 2016

Mijn excuses voor de spelfouten, ik typte dit puur vanuit emotie omdat ik echt kwaad ben op deze man. Hoe kan iemand in zo'n functie dit mensen aandoen!

Top