ACTUEEL

Nederlander op intensive care met Mexicaanse griep

Een Nederlander met Mexicaanse griep is opgenomen op de intensive care van een ziekenhuis. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag bekendgemaakt. Over de identiteit of de toestand van de patiënt heeft het RIVM geen uitspraken gedaan. In Nederland is tot nu toe bij 43 mensen Mexicaanse griep vastgesteld. Volgens het RIVM zijn 42 van hen herstellende of genezen.

Schoolklas in Waalre krijgt Tamiflu

Op een school in de Brabantse plaats Waalre krijgen de 27 klasgenoten van een achtjarige leerlinge die met het griepvirus is besmet de virusremmer Tamiflu toegediend. De ouders zijn hierover geïnformeerd, aldus de GGD Brabant-Zuidoost. Van de 43 besmette personen in Nederland hebben er 29 de ziekte in het buitenland opgelopen. Veertien mensen raakten in Nederland besmet.

WHO: Mexicaanse griep is pandemie

De Mexicaanse griep, officieel Nieuwe Influenza A, dook eind april op in Mexico en trof sindsdien bijna dertigduizend mensen in ruim zeventig landen. Meer dan 140 patiënten zijn aan de ziekte bezweken. Donderdag liet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weten dat zij de Mexicaanse griep beschouwt als een pandemie, een wereldwijde uitbraak.

Vrees voor gevolgen in arme landen

Ook in het buitenland grijpt het H1N1-virus verder om zich heen. Vrijdag werd het eerste geval in Marokko gemeld, een vrouw van achttien die pas is teruggekeerd uit Canada. Marokko is na Egypte het tweede Afrikaanse land waar de Mexicaanse griep is vastgesteld. De WHO vreest dat het virus juist in arme landen in Afrika en Azië veel slachtoffers kan maken.

Japanse school gesloten

In de Duitse deelstaat Noord-Rijland-Westfalen zijn inmiddels zestig mensen getroffen. Onder hen zijn 46 leerlingen van een Japanse school in Düsseldorf, waar eerder deze week dertig besmettingen werden gemeld. De school, die in totaal 560 leerlingen telt, is sinds dinsdag gesloten. Besmette leerlingen zijn in quarantaine geplaatst.

Ontwikkeling vaccin verloopt voorspoedig

Het Zwitserse farmaciebedrijf Novartis liet vrijdag weten dat het werk aan een vaccin tegen de Mexicaanse griep sneller vordert dan verwacht. Volgend maand worden de eerste klinische proeven met het medicijn gedaan. Novartis verwacht dit najaar een vergunning te kunnen krijgen om het vaccin op de markt te brengen.

Werkgevers onvoldoende voorbereid

Volgens Protiviti, een bedrijf dat ondernemingen adviseert hoe om te gaan met risico's, moet het Nederlandse bedrijfsleven zich beter voorbereiden op een mogelijke verdere verspreiding van de Mexicaanse griep. Zo zouden bedrijven thuiswerken kunnen stimuleren. Slechts tien procent van de bedrijven heeft zich voldoende voorbereid op een pandemie, stelt Protiviti.

Nepbrief voor onderzoek

Ook grappenmakers hebben de Mexicaanse griep inmiddels omarmd. In de Gelderse plaats Druten circuleerde vrijdag een nepbrief waarin inwoners werd gevraagd zich volgende week te melden op het gemeentehuis voor onderzoek. De brief is voorzien van het gemeentelogo, maar de gemeente benadrukt dat zij de brief niet heeft verstuurd en dat de inhoud ervan niet juist is. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top