ACTUEEL

Besteding geld ouderenzorg leidt tot vragen

Verschillende oppositiepartijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de besteding van het extra geld (370 miljoen euro per jaar) dat is uitgetrokken voor de ouderenzorg. Het AD schrijft zaterdag dat een deel van dat geld, dat bedoeld is voor extra handen aan het bed, is uitgegeven aan onder meer management en software.

De PVV is woedend en gaat vragen stellen aan de minister. Ook de SP ('treurig') en 50+ ('Kamervragen!') roeren zich op Twitter.

Software

Volgens het AD heeft bijvoorbeeld stichting Kalorama voor ruim een ton aan software gekocht. Dat geld zou de stichting moeten terugbetalen. Andere instellingen trokken soortgelijke bedragen uit voor opleiding voor bijvoorbeeld management.

Werkdruk

Abvakabo FNV ondervroeg ongeveer 1800 medewerkers in de ouderenzorg. De conclusie is zo'n beetje gelijk aan de bevindingen in een zelfde, maar kleiner onderzoek vorig jaar. Een meerderheid van de ondervraagden liet weten geen nieuwe collega's erbij te hebben gekregen. Ook zou de werkdruk nog steeds te hoog zijn. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

20 januari 2013

Fijn dat we hier allemaal iets van vinden, maar wat wordt er nu aan gedaan?!

Hermsen (MaasDuinen)

21 januari 2013

Wij kunnen niet voor anderen spreken maar wel melden dat we het 'extra' geld 100% hebben besteed naar de bedoeling. Meer handen aan het bed, meer gekwalificeerde handen bovendien en deskundigheidsbevordering van de medewerkers aan het bed (upgrading). Hierover hebben we verantwoording afgelegd, zoals het hoort en zoals het destijds is afgesproken.
Vermoedelijk gaat het weer om een incident dat door 'belanghebbenden' breed wordt uitgemeten om de sector te schaden...

Portengen

21 januari 2013

Ik kan mij voorstellen dat in veel organisaties de medewerkers ogenschijnlijk niet veel merken van de inzet van deze middelen. Bedacht moet evenwel worden dat deze organisaties veelal ook getroffen worden door tariefkortingen vanuit de verzekeraars. Dit mede in opdracht van, gestimuleerd door het ministerie van VWS/NZa. In die gevallen zijn de middelen, naast extra scholing van het uitvoerend personeel, dan deels gaan zitten in behoud van het aantal medewerkers op de vloer. Dit behoort de Abvakabo te weten. Vraag mij dan ook in alle gemoede af wat nu de achtergrond van deze actie is. Temeer daar ik begrijp dat de Zorgverzekeraars al een lobby hebben ingezet om de intensiveringsmiddelen per 1-1-2014 af te schaffen. Hoeveel argumenten heeft de politiek nodig, zou je kunnen denken.

Willem Marcelis

24 januari 2013

(Marcelis) de Posten. Ik sluit me geheel aan bij de reactie van Maasduinen. Het geld is besteed aan dezelfde zaken als waar mevr/men. Hermsen over schrijft. Onze OR is betrokken geweest. Jammer dat er mogelijk weer incidenten zijn om dit krantenartikel te voeden. Belangrijker is hoe gaat het na 2014 en verder. Ik ben inderdaad bang dat de intensiveringsmiddelen gaan verdwijnen met veel gevolgen voor onze bewoners en medewerkers.

Top