ACTUEEL

Zorgkoepel en zorgkantoor steggelen om AWBZ-geld

Zorgkoepel Kalorama in Beek-Ubbergen bij Nijmegen vindt het onterecht dat zorgkantoor VGZ wil dat ze een ton terugbetaalt. Volgens het zorgkantoor heeft Kalomara het AWBZ-geld niet op de afgesproke wijze besteed.

Softwarepakket

Kalorama heeft het geld, dat was bedoeld voor extra handen aan het bed, uitgegeven aan een nieuw softwarepakket. Kalorama-bestuurder Marianne Strak betoogt dat daarmee de doelstelling indirect toch is bereikt. Door het nieuwe softwareprogramma is het personeel minder tijd kwijt aan administratie, waardoor ze meer tijd aan zorg kunnen besteden. “Het geld is volgens ons daarom precies volgens de doelstelling uitgegeven die was overeengekomen. Teruggeven van het geld is onredelijk”, aldus Strak.

Extra personeel

Landelijke is er 370 miljoen euro uitgetrokken voor extra personeel in de ouderenzorg. Instellingen mochten dit geld ook aanwenden voor cursussen en opleidingen betalen. De ton die Kalorama volgens zorgkantoor VGZ moet terugbetalen is onderdeel van 2 miljoen euro budget dat Kalorama jaarlijks van VGZ krijgt. “Een eerste inventarisatie heeft ons geleerd dat Kalorama 7 procent van het AWBZ-geld niet heeft besteed op de wijze waarop we dit hadden afgesproken”, zegt een VGZ-woordvoerster in regionaal dagblad De Gelderlander.

Politiek is bezorgd

Verschillende oppositiepartijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de besteding van het extra geld dat is uitgetrokken voor de ouderenzorg. Het AD schrijft zaterdag dat een deel van dat geld, dat bedoeld is voor extra handen aan het bed, is uitgegeven aan onder meer management en software.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top